Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen vill blockera sidor på internet.

”Blockering är inte speciellt effektivt”

STRASBOURG 14 februari 2011 | Röstning i kväll

I kväll tar ett utskott i EU-parlamentet i en vägledande omröstning ställning till ett lagförslag som ska bekämpa sexuellt utnyttjande av barn, bland annat på internet. Förslaget, som lades fram av EU-kommissionär Cecilia Malmström förra året, innehåller en omdiskuterad skrivning som ska göra det obligatoriskt för EU-länder att blockera hemsidor som innehåller material där barn utnyttjas sexuellt.

Bland andra den tyska justitieministern och internetorganisationer är kritiska till blockeringen medan polismyndigheter och barnrättsorganisationer beskriver det som en hjälp i kampen mot utnyttjandet av barn.

Philipp Verveer, koordinator för internationella kommunikationer och informationspolicy på det amerikanska utrikesdepartementet, besökte Bryssel i förra veckan för att diskutera internetfrågor med EU. Han har följt debatten i Europa och tror inte att blockering är den rätta vägen att gå.

– Våra brottsbekämpande myndigheter tycker att det är mer effektivt att angripa de här sajterna på andra sätt än genom att blockera dem. De säger att personer som är intresserade av barnpornografiskt material kan gå förbi de här blockeringarna ganska lätt. Det är helt enkelt inte speciellt effektivt.

Enligt studier av bland annat blockeringslistan som används i Danmark, ligger många av dessa sajter i USA. Varför sker inte mer för att stänga ner dem?

– För det första tror jag att anledningen till att många av dessa sajter finns i USA beror på att det är billigare att lägga upp dem i USA, inte på att vi skulle vara mer toleranta i den här frågan än något annat land. Vi har mekanismer i USA och ett effektivt polisarbete för att arbeta med den här typen av brottslighet, men visst kan samarbetet mellan oss och Europa absolut bli mycket bättre. Det är också därför jag är här för att förbättra det samarbetet, säger Philipp Verveer.

Kvällens omröstning i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor är en så kallad vägledande omröstning i syfte att undersöka var ledamöterna står i frågan. Förhandlingarna med ministerrådet fortsätter efter omröstningen. Förslaget ska enligt parlamentets hemsida tas upp i kammaren i juni i år.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret