Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Att blockera barnporrsajter ska vara en möjlighet, inget tvång, tycker parlamentsutskottet.

”Början på slutet för internetblockering”

STRASBOURG 15 februari 2011 | Skärpta straff

Igår kväll tog utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor i EU-parlamentet ställning till ett förslag om att skärpa kampen mot barnporr och sexuella övergrepp mot barn. Där ingår bland annat den känsliga frågan om blockering av internetsidor.

 Den kompromisstext som antogs av ett näst intill enigt utskott (40 ja, 0 nej och 5 avstod) säger att medlemsstaterna ska förbinda sig att göra det de kan för att stänga ned barnporrsidor vid originalkällan. I de fall servern inte ligger i EU ska man be det aktuella landet att stänga ned sajten. Efter att sådana försök misslyckats så tillåts länderna, i enlighet med sin nationella lagstiftning, att blockera barnporrsajter.

– I till exempel asiatiska länder där kan vara svårt att definiera var en server står, så vill vi ändå förhindra tillgänglighet till de här sidorna som visar övergrepp på barn. Då är blockering enda tänkbara vägen, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) som sitter i utskottet.

Redan idag är det flera EU-länder, däribland Sverige, som använder sig av blockering av barnporrsidor, men på frivillig basis.

Kompromissen som antogs ska kunna godkännas även av ministerrådet, enligt rapportören Roberta Angelilli som har haft nära kontakt med rådet de senaste veckorna. Cecilia Wikström är också optimistisk inför ärendets fortsättning.

– Parlamentet har ett väldigt starkt förhandlingsmandat nu, säger hon.

En av de organisationer som har jobbat mycket med att stoppa blockeringen är European Digital Rights. Företrädaren Joe McNamee var nöjd efter gårdagens omröstning.
– På lång sikt tror jag att det här är början till slutet för blockering i Europa på det sätt som har skett fram tills nu.

Joe McNamee pekar på att det endast verkar vara EU-kommissionen av de tre institutionerna som fortfarande driver att blockering ska vara obligatoriskt i alla EU-länder.

– Cecilia Malmström tycks ha gått in i ett bunkerläge. I ljuset av vad som har kommit fram under den debatt som har pågått de senaste månaderna borde hon ändra inställning och hitta en exitstrategi, säger Joe McNamee.

Direktivet innehåller också straffskärpningar och möjlighet att förbjuda dömda sexförbrytare att ta jobb som innebär regelbunden kontakt med barn. Grooming, det vill säga att ta kontakt med barn över nätet i syfte att begå övergrepp mot dem eller få dem att posera inför en webbkamera, kriminaliseras enligt förslaget. Utskottet föreslår också en straffskärpning för de fall då en person tar kontakt med flera olika barn över nätet, och förstärkt skydd och hjälp till offren för barnpornografibrott.

Kommissionär Cecilia Malmström säger genom en medarbetare att hon respekterar utskottets ställning i blockeringsfrågan, och att hon i övrigt är positiv till flera av de tillägg till kommissionens förslag som utskottet gjort.

I och med att kompromissen väntas antas av ministerrådet kan ärendet komma upp snabbare i plenum än juni, som tidigare var planerat.

Elsa Persson
Redaktör
Elsa Persson
Redaktör
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret