Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU minskar matutdelningar till fattiga

20 juni 2011

Inför nästa år kommer EU och medlemsländerna att dela ut betydligt mindre med mat åt de fattigaste invånarna jämfört med tidigare år. Samtidigt har 43 miljoner EU-medborgare inte råd med en riktig måltid ens varannan dag.

Från att tidigare delat ut matvaror för ett värde av 4,5 miljard kronor kommer EU nästa år att dela ut mat till de fattigaste invånarna för ett värde av drygt en miljard kronor. Orsaken är en EU-dom i april som begränsar matutdelning till produkter som finns i EU:s offentliga lager – ett lager som på grund av olika markandsreformer har blivit mindre.

Enligt EU-kommissionen, som i dag publicerade listan över mottagarländerna för 2012, klara inte 43 miljoner människor i EU att köpa sig ett riktigt mål mat varannan dag. Under 2008 fick 18 miljoner invånare ta emot matkorgar eller lagade måltider arrangerat av välgörenhetsorganisationer i samarbete med EU och medlemsländerna.

Finland kommer nästa år att ta emot matvaror för närmare 12 miljoner kronor. Sverige och Danmark tillhör sex EU-länder som valt att inte delta i matprogrammet. Mest mat från EU:s lager till fattiga delas ut i Italien, Spanien och Polen.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret