Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Arkivbild. EU är bra för ländernas offentliga finanser men inte euron, anser medborgare i ett urval av EU-stater.

Européer kritiska till euron och överstatlighet

STOCKHOLM 20 september 2011 | Majoritet för krishjälp

De flesta euromedborgare anser att euron är dålig för deras lands ekonomi. Ökad överstatlighet över ländernas budgetpolitik avvisas också men inte en stabilitetsfond för krisländer. Det visar en färsk opinionsundersökning.

Slovakien är det enda landet i ett urval euroländer där en majoritet av medborgarna anser att euron har varit bra för statens finanser. Medan det väger ganska jämt mellan de som anser att euron är bra och de som anser att den är dålig för landets offentliga finanser i Tyskland, Italien och Nederländerna finns det  en eurokritisk majoritet i Spanien, Frankrike och Portugal. Minst stöd i frågan har euron i länderna utanför valutaunionen som Storbritannien och Sverige där 77 procent respektive 67 procent anser att euron skulle ha en negativ inverkan på ländernas statsbudgetar.

På frågan om EU ska ha större inflytande över medlemsstaternas budgetpolitik är det bara i Tyskland det finns en majoritet för det. I Italien står det och väger mellan de som är för och de som är emot. I övriga länder i undersökning fanns det ett tydligt stöd hos medborgarna för att länderna själva ska bestämma över sin budget. Starkast motstånd mot en EU-inblandning i budgetpolitiken finns i Sverige (75 %) och i Storbritannien (84 %).

En stor majoritet 67 procent i de undersökta 12 EU-länderna anser däremot att EU har en positiv effekt på landets ekonomi jämfört med 24 procent som anser att medlemskapet hade en dålig inverkan.

Lika så tycker en majoritet på 60 procent att det egna landet ska bidra till en stabilitetsfond där behövande EU-länder kan få ekonomiskt hjälp. Störst stöd för det finns i Italien (76 %) och Frankrike (70 %). I Tyskland, där kritiken mot utlåning till krisländer varit stor, vill enligt undersökningen 50 procent av befolkningen att landet ska vara med och bidra. I Sverige stöds en sådan fond av 63 procent. 

 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret