Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

”Går inte att lämna euron”

9 september 2011

Nu slår EU-kommissionen tillbaka mot de som vill att ekonomiskt misskötta länder som Grekland ska tvingas lämna eurosamarbetet.

De senaste dagarna har en diskussion blossat upp i Nederländerna och Tyskland om att euroländer som missköter sig och inte följer regelverket för skuld- och budgetunderskott ska straffas och i slutändan kunna uteslutas ur eurozonen.

Nu höjer EU-kommissionen rösten och tillbakavisar de som kräver att Grekland ska lämna eurosamarbetet. Något som kommissionen vill reducera till en hypotes.
– De som tror att denna hypotes är möjlig förstår inte vår integrationsprocess. Europeisk integration är det enda alternativet, sade Joaquin Almunia, EU:s konkurrenskommissionär, i ett tal i New York, rapporterar EUobserver.

Från EU-kommissionär Olli Rehns kabinett kommer än mer klartext till Greklands försvar.

– Vare sig att lämna eller att uteslutas från euroområdet är möjligt enligt Lissabonfördraget som innebär att ett deltagande i eurozonen är oåterkalleligt, säger Amadeu Altafaj, talesperson för EU-kommissionär Olli Rehn, enligt nyhetsbyrån AFP.    

Och grekerna själva har inga andra planer än att bita sig fast i eurosamarbete och ta sig igenom krisen.

– Det finns ingen risk att Grekland lämnar euroområdet. Vi fortsätter reformerarbetet skyndsamt, sade regeringens talesman Ilias Mossialos på torsdagen, enligt lokala rapporter som återges i EUobserver.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret