Rikare EU-länder vill hålla igen
BRYSSEL 12 september 2011 | Sverige bildar front mot ÖsteuropaSverige vill tillsammans med sju andra EU-länder att EU minskar sin budget rejält de kommande åren.
Sverige tog på måndagen initiativet att tillsammans med sju andra länder kräva att EU:s nästa långtidsbudget ska minskas rejält. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) samlade ministrar från några av EU:s rikaste länder – Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Finland, Italien och Österrike – på Sveriges EU-ambassad i Bryssel. De kom ut med budskapet att EU-kommissionens budgetförslag för åren 2014-2020 är alldeles för högt.
– Ska Europa vara konkurrenskraftigt gentemot Asien exempelvis, måste vi göra stora reformer av budgeten. Då måste man ta en del tuffa beslut. Och vår grupp kan vidgas, vi har redan varit i kontakt med länder som har visat intresse, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.
Men i andra ringhörnan finns ett stort antal länder som vill se en större EU-budget. Fattigare EU-medlemmar behöver bidragen till att förbättra sin infrastruktur och effektivisera sitt jordbruk, menar de. I maj i år skrev 12 länder som kallade sig ”Vänner av sammanhållningen” ett brev till EU-kommissonen där de förklarade att EU-budgeten är ett viktigt verktyg för att motverka en ekonomisk kräftgång i sina länder. Gruppen domineras av östeuropeiska länder, men där finns också krisande Grekland och Portugal.
Men att rikare länder vill spara in på utgifterna i ett läge där mindre bemedlade länder vill ha mer är inte ett tecken på bristande solidaritet, anser Finlands EU-minister Alexander Stubb.
– Nej, för det vi talat om i dag är en vision för sju år och det som vi gör med Grekland är en vision för sju dagar. Vi försöker hitta långfristiga och kortfristiga resultat, säger Alexander Stubb till Europaportalen.
EU-kommissionen har föreslagit att budgeten ska öka med fem procent jämfört med den tidigare som löper under 2007-2013. Även EU-parlamentet vill att budgeten ska öka. Men olika procentsatser slängs fram och tillbaka från de olika sidorna beroende på hur de väljer att räkna. Åtstramargruppen där Sverige ingår har ännu inte kommit fram till några detaljer för sitt förslag. Förhandlingarna väntas hålla på minst ett år till.
– Vi kommer att diskutera konkreta summor längre fram. Men EU-budgeten måste bantas, där har vi en gemensam agenda, säger Birgitta Ohlsson.
Mer fakta
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.