Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Internetsidor med barnporr ska kunna släckas ned.

EU skärper straffen för barnporr

BRYSSEL 27 oktober 2011 | 541 för, 2 emot

Medlemsstaterna ska radera internetsajter där barnporr förekommer, eller i de fall det inte går, tillåtas blockera dem. Det riskerar att bli en godtycklig censur, menar Piratpartiets Christian Engström som röstade emot.

Piratpartiets Christian Engström var en av två parlamentariker som röstade emot förslaget.

– Brott skall bekämpas av ordningsmakten och rättsväsendet. Här vill man införa censur av internet utan att vederbörliga rättsliga instanser, inte ens en åklagare, behöver vara inblandade, säger Christian Engström i ett uttalande.

Engström menar att blockering av internetsidor kan vara trubbig och drabba oskyldiga.

– Vi vet också att vissa intressen cyniskt ser barnporr som en murbräcka för annan censur och blockering. Frågan är redan på tapeten vad gäller online-spel. Och upphovsrättsindustrin har helt öppet erkänt att barnporr är den öppning den behöver för att få till stånd censur av fildelningssiter, säger Christian Engström.

Socialdemokraten Anna Hedh tycker Piratpartiets inställning är konstig.

– En del i lagstiftningen handlar om att bekämpa spridningen av barnpornografi. Tyvärr har piratpartiets Christian Engström och vissa tyska ledamöter vägrat diskutera förslaget i sin helhet och endast pratat om blockering av hemsidor. Bilder på sexuella övergrepp mot barn kan aldrig ha något med yttrandefrihet att göra och så länge en bild finns tillgänglig så fortgår själva övergreppet, säger Anna Hedh.

Straffen för ett tjugotal brott mot barn skärps. Tittar man på barnporr på nätet kan man exempelvis dömas till minst ett års fängelse. Så kallad gromning, där personer söker sexuell kontakt barn på nätet, kommer bli brottsligt i hela EU. Lagstiftningen riktar sig även mot brott som begås utanför EU.

I ett pressmeddelande kommenterade Cecilia Wikström (FP) beslutet.

– För första gången införs nu begreppet barnsexturism i ett direktiv, vilket gör medlemsstaterna ansvariga att åtala sina medborgare som begått övergrepp mot barn utomlands, säger hon.

Direktivet förväntas formellt bli antaget av ministerrådet före årsskiftet. Medlemsländerna kommer sedan att få två år på sig att omvandla direktivet till nationell lagstiftning.

541 röstade för förslaget, 2 emot och 31 lade ned sina röster.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret