Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Greklands premiärminister Giorgios Papandreou.

Upprörda reaktioner på grekisk folkomröstning

BRYSSEL 1 november 2011 | ”Irrationellt och farligt”

EU-ledarna och den grekiska oppositionen satte middagen i halsen när Greklands premiärminister Giorgios Papandreou i går kväll utannonserade en folkomröstning om det kommande krispaketet.

Knappt hade dammet hunnit lägga sig efter att euroländernas ledare i förra veckan kommit fram till ett nytt krispaket innan nästa kris blossar upp. Den grekiska regeringen har utlyst en folkomröstning som ska ta ställning till om landet ska anta krispaketet. Den hårt ansatte den grekiske premiärministern menade att han hade förtroende för att det grekiska folket ska ta rätt beslut.

– Låt varje grek besluta med en röstsedel i handen, låt varje person besluta för sitt land och för sig själv, sade Papandreou under ett möte med sina partivänner i det socialdemokratiska Pasok rapporterar den grekiska tidningen Ekathimerini.

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, är enligt tidningen Le Monde bestört.

– Grekernas uppträdande är irrationellt och farligt, sade en källa nära presidenten.

Tillsammans med folkomröstningen utfäste Papandreou en misstroendeomröstning som ska hållas redan på fredag. Anledningen till den oväntade manövern kan vara det växande missnöjet mot honom från de egna leden. Tidigare har han avvisat förslaget på nyval - ett krav från oppositionen - mitt under krisen. Nu tros Papandreou ha tagit till greppet med folkomröstning om krispaketet och misstroendeomröstningen för att undvika nyval.

Reaktionerna från de grekiska oppositionspartierna lät inte vänta på sig.

– Herr Papandreou är farlig. Han kastar Greklands EU-medlemskap upp i luften som ett mynt, sade en talesperson för oppositionspartiet Ny Demokrati.

I dag ska partiledaren för Ny Demokrati, Antoni Samaras, träffa president Karolos Papoulias för att upprepa sitt krav på att utlysa nyval istället för en folkomröstning om EU:s krispaket.

Även vänsterledaren Fotis Kouvelis avfärdade förslaget att låta folket rösta om krispaketet som ska ge Grekland ytterligare 130 miljarder euro i lån och skriva ned landets skuld med 50 procent.

– Frågan om ja eller nej till ett nytt lån är en skatteteknisk fråga och det är diskutabelt huruvida grundlagen tillåter en sådan folkomröstning, sade han.

Alexander Stubb, Finlands EU-minister, kommenterade Papandreous utspel i en intervju med finska MTV3.

– Situationen är så prekär att det i princip skulle bli en folkomröstning om deras euro-medlemskap, sade han.

Tillkännagivandet kom bara två dagar efter att en opinionsundersökning slagit fast att tre av fem greker ser förra veckans krispaket som dåligt.

Om en folkomröstning blir verklighet kommer den att hållas först i december eller möjligen januari, enligt den grekiske finansministern Evangelos Venizelos.

I början av oktober i år rapporterade Europaportalen om att en folkomröstning kunde vara på gång i Grekland.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret