Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Mobiloperatörerna har för höga surfpriserna, anser EU.

EU tvingar fram billigare mobilsurf

BRYSSEL 14 december 2011 | Brådskande förhandlingar

EU vill pressa ned kostnaderna och inför därför ett pristak på mobilsurf i andra länder.

Det är alldeles för dyrt att kolla mejl och surfa när medborgarna reser i andra EU-länder, att anser EU-kommissionen. I ett förslag vill de införa ett pristak för att få ned de höga kostnaderna för gränsöverskridande mobilanvändning i unionen. EU-parlamentet och medlemsländerna håller med.

– Det här är ett tydligt exempel där operatörerna inte klara av att leverera som vi förväntar oss, sade Anna-Karin Hatt (C), svensk it- och energiminister, på tisdagen när hon träffade sina kollegor i Bryssel för att diskutera kommissionens förslag.

Sedan tidigare finns ett reglerat pristak på SMS och mobilsamtal när man reser runt i EU. Denna reglering upphör sista juni nästa år. I EU-maskineriet betyder det att det är brådskande att komma överens om en förlängning. Denna gång ska även kostnaden för mobildata inkluderas.

– Alltfler företag bygger sin verksamhet på digitala verktyg. Samtidigt lever vi som privatpersoner ett alltmer gränslöst liv där vi reser mellan länder och semestrar mer, förklarade Anna-Karin Hatt ministerrådets ståndpunkt i frågan.

I dag ligger exempelvis teleoperatören Tele2:s taxa på 25 kronor per megabyte när man surfar utanför Sverige men inom EU. En megabyte motsvarar ungefär den datamängd som krävs för att kolla på en dagstidnings hemsida i sin mobiltelefon.

EU-kommissionen vill se ett pristak på 9 kronor för en megabyte. Därefter en sänkning till 7 kronor. Under sommaren 2014 ska det slutligen kosta maximalt 5 kronor per megabyte.

Dessutom vill kommissionen öppna en ny marknad för så kallade roamingoperatörer. De som reser utomlands ska kunna välja en av dessa operatörer för att få så låg kostnad som möjligt. Roaming är när man använder mobiltelefonen utanför sin egen operatörs nät.

– Vi vill få igång en fungerande konkurrens under taken så att priserna steg för steg går ned, sade Anna-Karin Hatt.

– I dag riskerar konsumenterna en kalldusch när de får mobilfakturan efter utlandssemestern.

Men förslaget handlar inte bara om semestersurfande européer utan även att skapa ett konkurrenskraftigt Europa.

– Det är inga smånationer vi tävlar med – USA och Kina – och då är det bekymmersamt om vi har 27 digitala små digitala marknader i Europa, sade Anna-Karin Hatt.

I diskussionerna handlar det att få en balans mellan låga priser och att skapa en attraktiv marknad för operatörerna.

Vid årsskiftet tar Danmark som prioriterar denna fråga högt över som ordförandeland i EU.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret