Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Socialdemokrater kräver EU-stöd till SAAB-anställda

STOCKHOLM 20 december 2011 | Volvo har fått stödet

Socialdemokraterna krävde på tisdagen att regeringen ansöker om pengar från EU:s globaliseringsfond för att hjälpa de anställda som drabbas av SAAB:s konkurs.

På måndagen försattes biltillverkaren SAAB i konkurs och minst 3000 SAAB-anställda och personal hos underleverantörer riskerar arbetslöshet. För att finansiera omställning till nya jobb eller vidareutbildning när företag säger upp anställda under den ekonomiska krisen kan EU-länder ansöka om bidrag från EU:s globaliseringsfond.

- En del av de åtgärder som behövs för att stötta de löntagare som drabbas kan finansieras med hjälp av EU-pengar, via globaliseringsfonden. Vi kräver därför att regeringen förbereder att lämna in en ansökan till EU-kommissionen så snart det blir aktuellt, säger Ylva Johansson (S), vice ordförande i riskdagens arbetsmarknadsutskott, och Olle Ludvigsson (S), EU-parlamentariker, i ett gemensamt uttalande.

Sverige ansökte 2009 om stöd ur EU:s globaliseringsfond, för bland annat vidareutbildning av uppsagda löntagare hos då krisdrabbade Volvo med underleverantörer. Sverige fick då nära 100 miljoner kronor. Fonden har en budget på upp till 500 miljoner euro per år motsvarande 4,5 miljard kronor. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret