Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Irländsk folkomröstning utan EU-veto

29 februari 2012

I början av juni väntas Irland hålla en folkomröstning om att anta eller förkasta EU:s finanspakt. 

Det blir det irländska folket som i en omröstning, sannolikt i början av juni, avgör om Irland ska säga ja till EU:s finanspolitiska pakt, även kallade europakten.

Den irländske premiärminister Enda Kenny sade på tisdagen, efter att han meddelat att det ska genomföras en folkomröstning, att han är övertygad att det ligger "väldigt mycket i Irlands nationella intresse" att fördraget blir godkänt av folket, rapporterar Irish Times.

Ett ja till pakten är en förutsättning för att få låna pengar från euroländernas nya krisfond ESM något som kan få betydelse för den krisande irländska ekonomin.

En viktig skillnad mot tidigare EU-omröstningar i Irland är att denna gång kan ett eventuellt irländskt nej inte hindra övriga EU-länder att gå samman i finanspakten. Pakten är formellt mellanstatlig och ingår inte i EU:s rättsordning där ett nytt fördrag kräver samtliga medlemsländers godkännande. Sedan tidigare har Storbritannien och Tjeckien tackat nej till pakten.

Beslutet att hålla en folkomröstning grundar sig på att landets konstitution kräver en folkomröstning för att binda landet vid internationella avtal som kan eller strider mot konstitutionen. Den irländska konstitutionen kan bara ändras efter en folkomröstning.

Vid förra folkomröstningen i en EU-fråga, omröstning om Lissabonfördraget 2009, deltog 59 procent av de irländska väljarna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret