Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Finansminister Anders Borg (M). Arkivbild.

Borg väntar otåligt på Spanien

STOCKHOLM 5 oktober 2012 | Kompromiss om bankunion på gång

Den spanska krisen och förslaget om bankunion blir viktiga inslag när EU-ländernas finansministrar träffas på tisdag.

Nästa vecka blir intensiv för Europas finansministrar. Den inleds med möten i Luxemburg för euroländerna på måndagen och sedan EU-länderna finansministrar dagen därpå för hårda diskussioner om bankunionen, Greklands och Spaniens kriser. Därefter riktas världens blickar mot IMF-möten i Japan vid veckoslutet.

Sveriges finansminister Anders Borg (M) visade på fredagen, efter ett möte med riksdagens EU-nämnd, en otålighet inför att Spanien ännu inte kommit till skott med att använda redan beviljade bankkrispengar på 100 miljarder euro. Även den europeiska centralbanken, ECB, måste börja agera, menade finansministern.

– En återhämtning i världsekonomin bygger på att man får ner osäkerheten kring spanska banker och spanska offentliga finanser. ECB måste börja med direkta interventioner på marknaden som de tidigare fattat beslut om. Det gör att det inte är en helt okomplicerad situation att åka till IMF-mötet för nu väntar alla på att Europa ska klara ut sina svårigheter, sade Anders Borg.

ECB-chefen Mario Draghi förklarade efter torsdagens styrelsemöte att allt är klart för att inleda massiva uppköp av statsobligationer så fort som Spanien ber om ett krislån från euroländerna. Innan dess kommer ECB inte att agera. Men även om de europeiska länderna kommer tomhänta till IMF-mötet tror inte Borg att världskrisen fördjupas.

– Inte nödvändigtvis om vi får en spansk ansökan om stöd. Pengarna kan då utbetalas redan i nästa månad, sade Borg.

Har du förståelse för att Spanien först vill se alla kort på bordet innan de bestämmer sig för krislånen?

– Det här är en komplex diskussion. Spanjorerna vill försöka att inte ta på sig ansvaret för sina skulder för att de anser att det skulle driva upp den spanska skuldnivån så att de skulle få svårt med sin marknadsfinansiering. Det kan man ha förståelse för, men vi kan å andra sidan inte sitta här och vänta i evigheter, sade Anders Borg till Europaportalen.

En förutsättning för att få ordning på banksektorn i EU är att kommissionens förslag om bankunion kommer på plats i en eller annan form. Att ECB får agera bankinspektion med insyn i samtliga banker, till en början främst euroländernas större banker, anses vara en avgörande reform för att den permanenta krisfonden framöver ska kunna pumpa in pengar i krisbanker.

Sverige och andra länder utanför eurozonen har haft invändningar främst när det gäller hur länderna ska garanteras inflytande i bankinspektionens ledning. Sverige vill också värna sina strängare kapitaltäckningsregler för banker.

Även om kommissionen inte hinner lägga ett kompromissförslag om bankunionen före tisdagens finansministermöte gav Anders Borg intrycket att en lösning kan vara på väg.

– Signalerna från EU-kommissionen är att de är beredda att gå rätt långt. Det finns förmodligen förutsättningar för att komma framåt, men jag tror det blir en tuff diskussion, sade Anders Borg.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret