Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU-parlamentet reser ragg mot bantad budget

STRASBOURG 21 november 2012 | “De starkaste länderna kan betala”

Från både höger och vänster kommer kritik mot medlemsländerna, bland andra Sverige, som vill spara i EU:s långtidsbudget inför toppmötet som inleds på torsdag.

En bantad långtidsbudget kommer inte ta EU ut ur krisen, poängterade ordföranden för den stora kristdemokratiska och konservativa EPP-gruppen, Joseph Daul. Han vill istället se en budget med investeringar för tillväxt och han har en majoritet med sig mot de nedskärningar som presenterats.

– Europaparlamentets position är tydlig och den positionen är i majoritet i Europa. 517 parlamentsledamöter röstade för en långtidsbudget som är realistisk och som lever upp till våra ambitioner, sade Joseph Daul under onsdagens debatt i Strasbourg om EU:s budget 2014-2020.

I det senaste förslag som presenterats av Herman Van inför toppmötet på torsdag är sjuårsbudgeten nedskuren med ytterligare 75 miljarder euro jämfört EU-kommissionens förslag, något som möter stort motstånd bland ledamöterna. Många länder, inklusive Sverige, driver också på för ytterligare besparingar.

– EU-länderna som kämpar för nedskärningarna är de starkaste, de som kan betala, sade den svenske europaparlamentarikern Göran Färm (S), som leder den europeiska socialdemokratiska gruppen i budgetarbetet.

Vetohotande länder påmindes också i debatten om att långtidsbudgeten måste godkännas i sin helhet av Europaparlamentet.

Emma Stark

Emma Stark

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret