Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Kommissionens ordförande José Manuel Barroso debatterar i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.

Barroso: Eurons framtid toppmötets viktigaste fråga

BRYSSEL 12 december 2012 | “Undergräver demokratin i Europa”

Europaparlamentet är tveksamt till att veckans EU-toppmöte kommer utmynna i en lösning på eurokrisen. Dessutom kräver de mer inflytande över eurobesluten.

– Valutaunionens framtid är utan tvekan toppmötets viktigaste fråga, sade kommissisonens ordförande José Manuel Barroso när han inledde en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagsmorgonen inför veckans EU-toppmöte.

Euroapaparlamentet hyser dock liten förhoppning om att det stundande EU-toppmötet kommer leda mycket närmare en lösning på eurokrisen.

– Det kanske är bättre att ni inte har något möte i morgon och övermorgon. Ni kommer skapa fler problem på marknaden än ni löser, sade Guy Verhofstadt, ordförande för den liberala partigruppen Alde i EU-parlamentet, och syftade på att räntan på spanska, portugisiska och irländska statsobligationer stigit under de senaste dagarna – en signal att marknaden inte har förtroende för euroländernas krislösning.

Han vill att euroländerna går snabbare fram mot en federation och menar att det visst är möjligt att genomföra många av de föreslagna åtgärderna utan att ändra EU-fördraget, något kommissionen anser inte går.

Den socialdemokratiska gruppens ordförande Hannaes Swoboda anser att kommissionen är för självbelåten och kräver att EU-parlamentet får större inflytande i diskussionerna kring hur euron ska stabiliseras. Han efterlyste även mer investeringar och skuldnedskrivningar för krisande euroländer.

Lite positivare var ordföranden för den stora konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP, Joseph Daul.

– Jag hoppas att detta toppmöte kommer att visa ljuset i slutet av tunneln, sade Joseph Daul och uppmanade medlemsländerna att uppfylla tidigare givna löften.

Den svenske EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) uttryckte oro för att planerna för euron riskerar att splittra EU i de som är med i valutasamarbete och de som står utanför och mellan nord och syd.

Från både den politiska vänster- och högerkanten lyftes det fram att den politiska union som kommissionen föreslår kommer underminera demokratin i Europa.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret