Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding har länge kritiserat den demokratiska situationen i Ungern. Arkivbild.

Ungerns rösträtt i EU ifrågasätts allt mer

BRYSSEL 18 april 2013 | Kommissionen otålig

För första gången utesluter EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding inte användningen av den beryktade artikel sju i EU-fördraget för att tvinga Ungern att ändra vissa lagar.

EU-kommissionen och den ungerska regeringen ledd av den konservative premiärministern Viktor Orbán har länge legat i luven på varandra. Kommissionen menar att en rad grundlagstillägg som gjorts i Budapest strider mot EU-lagar och värderingar.

– Om det finns en risk att våra värderingar [och demokratiska principer] allvarligt hotas är Europa tvunget att ingripa. Det är inskrivet i artikel sju som är en mycket stark artikel, sade EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding under en debatt i EU-parlamentet på onsdagen.

Artikel sju i EU-fördraget innebär att ett medlemslands rösträtt tas bort i ministerrådet. Men innan denna ”atombomb”, som Reding kallar det, sätts in kan kommissionen inleda ett så kallat överträdelseförfarande mot Ungern, något som skedde två gånger i fjol.

– Vi kommer inte vänta till juni innan vi inleder ett förfarande om det skulle vara nödvändigt, sade Viviane Reding.

Många ledande EU-parlamentariker var också mycket kritiska till de ungerska författningstilläggen. Enligt artikel sju har även EU-parlamentet rätt att kräva att ett medlemslands rösträtt i rådet dras in.

– Om kommissionen inte kommer att göra det så bör vi i parlamentet ha modet att göra det, sa den liberala partigruppen Aldes ordförande Guy Verhofstadt.

De senaste ungerska lagförändringarna som bekymrar kommissionen är framför allt tre nya tillägg i den ungerska författningen: Att eventuella bötesbelopp som Ungern ådrar sig i EU-domstolen kan göras om till en skatt för medborgarna istället för att direkt tas från statskassan, ökade befogenheter till chefen för den nationella byrån för rättsväsendet att tilldela ärenden till vilken domstol denne vill utan motivering och slutligen begränsningar av politisk reklam i media.

Frågan om den demokratiska situationen i Ungern kommer diskuteras av medlemsländernas EU-ministrar när de träffas i Bryssel på måndag.

Den 15-16 maj presenterar Venedigkommissionen, ett rådgivande organ till Europarådet som bistår central- och östereuropeiska länder med expertis i statsrätt, sin utvärdering av det ungerska tillägget till författningen.

EU-parlamentet ska också ta fram en rapport om det demokratiska läget i Ungern. I juli väntas parlamentet rösta om denna.

I början av mars skickade utrikesministrarna från Tyskland, Danmark, Finland och Nederländerna ett brev till kommissionens ordförande Barroso där de efterlyser hårdare sanktioner mot länder som bryter mot de demokratiska värderingarna i Europa.

Rent konkret vill de ha ett juridiskt verktyg någonstans mellan artikel sju och kommissionens överträdelseförfarande för att kunna få medlemsländer som bryter mot EU-lag om demokratiska fri- och rättigheter att ändra sin lagstiftning.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret