Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-kommissionär vill avskaffa trojkan

17 juli 2013

Rättighetskommissionär Viviane Reding menar att Europa klarar sig utan den Internationella valutafonden – en av tre organisationer i den så kallade trojkan.

– Trojkan borde avskaffas. Vi borde lösa våra europeiska problem i Europa – och inte i det fördolda utan på ett transparent och demokratiskt sätt, sade Viviane Reding i en intervju med Stuttgarter Zeitung på tisdagen.

Hon menar att trojkan var en nödvändig konstruktion i den akuta krissituation som uppstod i Europa efter finansskrisen utbrott 2008. Men att EU nu har de nödvändiga verktygen och erfarenheter för att lösa liknande framtida kriser.

Trojkan, som förhandlat krislån med euroländer som Grekland och Irland, består av representanter från Europeiska centralbanken, Internationella valutafonden och EU-kommissionen. Den sattes upp när flera euroländer behövde krislån efter att finanskrisen slagit till med full kraft. Trojkan har fått utstå mycket kritik i de länder som fått genomgå de hårda sparkrav som ställdes i utbyte mot lånen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret