Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Dansk EU-tvist tvingar fram folkomröstning

20 december 2013

En folkomröstning om EU:s kommande patentdomstol rycker allt närmare i Danmark då regeringen inte ser ut att få nödvändigt stöd i folketinget.

Om den s-ledda regeringen inte får stöd av minst fem sjättedelar av de danska parlamentarikerna, i en sista och avgörande tredje omröstning i folketinget, måste en folkomröstning avgöra om Danmark ska godkänna EU:s kommande patentdomstol, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

EU-skeptiska och invandringskritiska Danskt Folkeparti kräver hårdare regler mot den så kallade välfärdsturismen från andra EU-länder i utbyte mot att rösta för EU:s patentdomstol, en kohandel som regeringen har avvisat.

Folkomröstningen är planerad att hållas den 25 maj 2014, samma dag som valet till Europaparlamentet. Blir det ett nej i omröstningen kan Danmark inte medverka i patentsamarbetet.

Deltagandet i det nya gemensamma EU-patentet är frivilligt för medlemsländerna. 25 länder, däribland Sverige men även Danmark, har gått med i samarbetet som måste godkännas av de nationella parlamenten. Syftet är att förenkla och göra det billigare att få en patentansökan godkänd i flera EU-länder samtidigt, något som i dag är jämförelsevis mycket kostsamt och tidskrävande.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret