Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Artiklar i ämnet
Danmark: Europa måste bli mindre beroende av Kina
Europa bör vara mindre beroende av Kina när det gäller teknik och visa att man har lärt sig läxan att inte förlita sig för mycket på en enda leverantör, som man tidigare gjorde med rysk olja och gas, varnar Danmarks statsminister Mette Frederiksen i en intervju med Financial Times.
– Vi var alltför beroende av rysk gas och olja och nu upprepar vi samma sak med Kina inom många teknikområden, vilket är ett stort misstag, sade socialdemokraten Frederiksen som vill att Europa investerar mer i inhemsk teknik.
Dansk-svenskt samarbete mot kriminalitet utökas – gemensam plan presenteras
Det dansk-svenska samarbetet mot gängkriminalitet ska växlas upp, rapporterar SVT. Som en av sex prioriterade punkter planeras det att sättas press på techjättarna för att stoppa den organiserade brottslighetens missbruk av digitala kanaler. En annan punkt handlar om att förstärka samarbetet med tredjeländer där kriminella gömmer sig som Turkiet och Irak.
– Vi har ett genuint gemensamt intresse och ansvar att trycka tillbaka de kriminella gängen, sade Gunnar Strömmer (M) i Köpenhamn på onsdagen.
Danmark pressar Sverige om gängvåld
Danmark kommer att sätta press på Sverige för att ta ansvar för och begränsa det växande gränsöverskridande svenska gängvåldet som drabbar Danmark, sade landets justitieminister socialdemokraten Peter Hummelgard på måndagen, rapporterar Reuters.
Danmark på väg att införa utsläppsskatt på boskap
Danmark kan bli det första landet i världen som beskattar utsläpp från boskap, rapporterar Yle. Skatten, som är en del av en större politisk uppgörelse som väntas senare i höst, innebär också återställande av stora områden av lantbruksmark genom återbeskogning och genom att stora arealer sänks i vatten. Sammanlagt ska den danska staten ersätta markägarna med motsvarande sju miljarder euro.
Nederländerna och Danmark skickar stridsvagnar till Ukraina
Nederländerna och Danmark kommer före sommarens slut att leverera 14 renoverade Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina, uppger det nederländska försvarsdepartementet, enligt Ekot.
Danmark går om Sverige och leder elbilsförsäljningen i EU
Inget land kan riktigt mäta sig mot Norge när det kommer till andelen elbilar bland alla nya bilar. I juni var 80 procent av alla nya bilar i Norge en elbil. Sverige har ofta kunnat stoltsera med en andraplats, men får nu se sig rejält omsprunget av Danmark, skriver Allt om elbil.
Svensk-danskt stöd till SAS får EU-klartecken
EU-kommissionen godkände i förra veckan Sveriges och Danmarks planer att stödja SAS med upp till 1,3 miljarder euro i omstruktureringsstöd.
"Planen […] är nödvändig för att SAS ska kunna bli lönsamt igen, efter det att efterfrågan på flygresor återhämtat sig långsammare än väntat efter coronapandemin och de negativa effekterna av Rysslands invasion av Ukraina", heter det i ett pressmeddelande från kommissionen.
Danska försvaret sparar – drar in övningar
Den danska försvarsmakten måste spara minst 100 miljoner danska kronor innan året är slut. Därför ställs nu militärövningar, skytteträning och utbildning in – mitt i det som var tänkt att vara en satsning på försvaret, skriver TT/SvD.
Grönland tar steg mot självständighet
Det grönländska parlamentet har tagit ett beslut som kan innebära ett stort steg på väg mot självständighet från Danmark, rapporterar Ekot. Exakt hur en framtida självständighet skulle se ut är en fråga om förhandlingar. Det skulle kunna bli någonting som liknar det man har idag, men byggt på frivillighet, inte tvång.
Nytt svensk-danskt avtal ska underlätta för gränspendlare
Sverige och Danmark har undertecknat ett nytt Öresundsavtal som enligt regeringen innebär stora förbättringar för både gränspendlare och deras arbetsgivare och skapar en bättre arbetsmarknad i Öresund. Tanken är att avtalet ska träda i kraft först nästa år.
– Öresundsregionen är en motor för svensk och dansk tillväxt och Öresundsavtalet ger oss nu en bättre fungerande arbetsmarknad i regionen. Det blir mer attraktivt att gränspendla, enklare för danska arbetsgivare att anställa pendlare från Sverige och smidigare för pendlare att arbeta hemifrån. Vi utnyttjar nu bättre den potential som finns i tillväxtregionen vilket gynnar båda våra länder, säger EU-minister Jessika Roswall (M) i ett uttalande.