Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Rysk minister nekades inresa i Danmark
Den ryske vice sjukvårdsministern Oleg Salagy nekades på tisdagen inträde i Danmark. Han avvisades på Köpenhamns flygplats Kastrup när han var på väg att delta i en konferens anordnad av Världshälsoorganisationen WHO:s regionalkontor i Danmark, rapporterar Berlingske.
Danmark vill förbjuda “otillbörlig behandling” av helig skrift – pressen på Sverige ökar
På fredagen föreslog den danska regeringen ett brett förbud mot “otillbörlig behandling av ett föremål av väsentlig religiös betydelse”, rapporterar Jyllands-Posten. Det betyder att, om lagförslaget går igenom, får man inte med risk för böter eller fängelse upp till två år; bränna, smutsa ner, kissa på, trampa på eller sparka på helig skrift eller förstöra den genom att riva, skära eller sticka den med en kniv.
Förslaget ökar trycket på Sverige och den svenska regeringen, som inte sagt sig vara beredda att införa motsvarande förbud. S kräver att Ulf Kristersson kallar till partiledarsamtal.
– Den ilska som finns i den muslimska delen av världen kommer rikta sig mot Sverige, säger Magdalena Andersson (S) till Expressen.
Ukraina får F-16-plan – Zelenskyj: ”Ett historiskt genombrott”
Nederländerna och Danmark bekräftar att man kommer att leverera stridsplan av typen F-16 till Ukraina, rapporterar SVT. Danmarks statsminister Mette Frederiksen sade på söndagen att Danmark kommer att ge Ukraina totalt 19 plan. Enligt Ukraina rör det sig sammanlagt om 43 F-16-plan från de två länderna.
Danmarks statsminister öppnar för förbud: Bokbränning är inget yttrande
Att bränna böcker är inget yttrande, och därför är det inte en begränsning av yttrandefriheten om det blir olagligt att bränna heliga skrifter, säger Danmarks statsminister socialdemokraten Mette Frederiksen till Weekendavisen.
"Jag ser det inte som en begränsning av yttrandefriheten att man inte får bränna andras böcker", säger hon till tidningen. Fram till för några år sedan var det inte tillåtet att bränna religiösa skrifter i Danmark sedan ändrades lagen.
Muslimska länder fördömer koranbränningar – uppmanar till frivilliga åtgärder
Efter ett möte på måndagen fördömer de 57 muslimska länderna i den islamiska samarbetsorganisationen OIC gemensamt Sverige och Danmark efter de uppmärksammade koranbränningarna. Medlemsstaterna uppmanas överväga självständiga åtgärder – bland annat politiska och ekonomiska – mot de två nordiska länderna, rapporterar TT/GP. "Bara tomma ord", säger professorn Said Mahmoudi till TT.
Kristersson varnar om försämrat säkerhetsläge – muslimska länder möts om koranbränningar
Under måndagen träffas utrikesministrarna i 57 muslimska länder på virtuellt möte för att diskutera den senaste tidens koranbränningar i Sverige och Danmark. Ett gemensamt fördömande kan bli ett "hårt slag riktat mot Sverige", säger idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi till Ekot.
”Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget”, skriver statsminister Ulf Kristersson i ett inlägg på Instagram på söndagen, uppger SVT.
Ulf Kristersson hade i helgen kontakt med Danmarks statsminister Mette Frederiksen om hur man ska komma tillrätta med koranbränningarna. Enligt Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen vill de försöka stoppa koranbränningar framför utländska ambassader i landet, uppger Ekot.
Grönländska i folketinget skapar debatt
I det danska folketinget kommer det snart bli möjligt att tala andra språk än bara danska från talarstolen, rapporterar Ekot. Att det bara är danska som tillåts i ett parlament som bestämmer även över Grönland och Färöarna har vållat debatt de senaste månaderna, och nu öppnar Folketingets ledning för en förändring.
Största satsningen på danska försvaret i modern tid – ska nå Nato-mål
Danska regeringen presenterade idag den största satsningen på landets försvar i modern tid – en satsning som innebär ett tillskott på över 220 miljarder svenska kronor fördelat på tio år, rapporterar Ekot. Men trots stora tillskott i försvarsbudgeten kommer det ändå dröja till 2030 innan Danmark når två procent av BNP i försvarsugifter, som NATO kräver.
Danmark in i EU:s försvarssamarbete Pesco
Ministerrådet beslutade på tisdagen att anta Danmark som det 26:te medlemslandet i försvarssamarbetet Pesco, där alla EU-länder utom Malta ingår. De sammanlagt 68 pågående Pescoprojekten syftar till att utveckla ländernas försvarsförmåga och att samordna kostsamma militära inköp och investeringar.
Danmark vill vara värd för möjligt toppmöte om Ukraina
Danmark vill stå värd för ett eventuellt internationellt toppmöte om Ukrainas framtid i sommar, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, rapporterar Yle.
– Om Ukraina bedömer att tiden är inne för att man ska ha ett sådant möte så vore det fantastiskt. Och då är det helt uppenbart att Danmark gärna vill vara värdland för mötet, sa Løkke Rasmussen vid måndagens utrikesministermöte i Bryssel.