Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Bildt leder global internetkommission

23 januari 2014

Utrikesminister Carl Bildt ska tillsammans med två dussin politiker, spionchefer och experter utreda internets framtid.

Den nya kommissionen, som presenterades under det världsekonomiska forumet i schweiziska Davos på onsdagen, går under namnet ”Global Commission on Internet Governence” och ska arbeta fram rekommendationer om hur internet ska styras.

– I de flesta länder riktas ökad uppmärksamhet mot alla aspekter av nätfrihet, nätsäkerhet och kontroll av nätet. Och de är, som jag ser det, nära besläktade med varandra, sade Carl Bildt (M) i ett uttalande.

Kommissionen har ett tvåårigt mandat att undersöka bland annat statskontrollerad censur av nätet och massövervakning av medborgare. Bland medlemmarna finns bland annat EU-parlamentarikern Marietje Schaake, statsvetaren Joseph S. Nye och Michael Chertoff, en av författarna till antiterroristlagen Patriot act som bidragit till att den amerikanska massövervakningen blivit möjlig.

Internetkommissionen får pengar av två stora tankesmedjorna: brittiska Chatham House och kanadensiska Centre for International Governance Innovation.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret