Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Utländska finansiella filialer måste granskas, skriver Mats Pertoft (MP) (bild) och Isak Betsimon (MP).

Debatt: Farlig utveckling för småsparare i Europa

Isak Betsimon (MP) och Mats Pertoft (MP) 9 april 2014 | Granska utländska finansiella filialer

Fler banker, rådgivningsbyråer och försäkringsbolag börjar använda sig av filialer i olika EU-länder för att undvika granskning. Europaparlamentet och regeringen måste agera. Det skriver Isak Betsimon (MP)– nationalekonom och kandidat för EU parlamentet och riksdagsledamoten Mats Pertoft (MP).

Mars och april är en viktig period för många svenskar. Det är då vi får det så kallade orangea kuvertet som berättar om vår framtida pension och våra PPM-aktiers utveckling. Det är också nu Skatteverket ger oss besked om vi måste betala extra skatt eller om vi får tillbaka på skatten.

Det är en period som skapar oro och ångest hos många barnfamiljer som ser hur prognosen sviktar under småbarnsåren och äldre som närmar sig pensionen. Framförallt förstärks oron hos de redan utsatta som långtidssjukskrivna eller arbetslösa när prognosen säger att de blir tvungna att arbeta långt efter pensionsåldern.

Som om det inte skulle räcka brukar det också vara en period med samtal från olika rådgivare som vill dämpa denna oro genom att sälja sina tjänster. Tack vare den öppenhet vi har i Sverige är det väl förberedda bolag som ringer med genomarbetade manuskript som alterneras beroende på den uppringdes ekonomiska situation. Många av dem är oseriösa och så fort de avslöjas ändrar de sitt bolagsnamn, sin styrelse eller annat viktigt och startar nytt allteftersom de blir svartlistade av Finansinspektionen.

För att arbeta ostört har de oseriösa bolagen nu hittat en lösning som försämrar konsumentskyddet. Bolagen flyttar sitt huvudsäte till ett annat land men öppnar en filial i Sverige. Med de lagar vi har idag innebär det att kontrollen av oseriösa aktörer i Sverige skall utföras av tillsynsmyndigheter i andra länder.

Oftast brukar tillsynsmyndigheter granska de bolag som har en stor marknadsandel i det egna landet eftersom det kan skapa stora förluster för konsumenterna. Om bolaget istället har sitt huvudsäte i ett land men den största delen av sin verksamhet i till exempel Sverige är risken för granskning väldigt liten. Det här är en farlig utveckling för småsparare i hela Europa och vi måste agera politiskt för att reglera denna situation!

30 procent av alla beslut som tas i vår Riksdag är direkt kopplade till besluten som tas i EU-parlamentet. En ändring som skulle kunna skydda småspararna och ge bättre verktyg för kontroll av oseriösa rådgivare kan bäst göras när vi har ett EU-parlament och en regering med samsyn i frågan. En samsyn som prioriterar en hållbar ekonomi som gynnar både samhälle och individ.

Isak Betsimon (MP)– nationalekonom och kandidat för EU parlamentet

Mats Pertoft (MP) – riksdagsledamot för miljöpartiet och ledamot i skatteutskottet

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret