Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Danskt ja till EU:s patentdomstol

27 maj 2014

Danmark röstade på söndagen ja till en dansk anslutning till EU:s kommande patentdomstol.

Närmare 34 procent av danskarna röstade för, 20 procent mot och resten avstod från att rösta, rapporterar nyhetssajten EurActiv.

Danmarks socialdemokratiska regering fick inget stöd för en anslutning till EU:s patentdomstol, vilket föranledde folkomröstningen som hölls samtidigt som EU-valet. Danska biotechföretaget Novozymes som lämnar in flest patentansökningar i sin bransch i Danmark jublar över anslutningen.

– Att kunna skydda vår immateriella egendom är helt avgörande för oss och gör det lättare att ansöka om och skydda patent vid behov, säger Thomas Stenfeldt Batchelor, företagets vice styrelseordförande till EurActiv.

2012 beslutade EU-länderna efter trettio års förhandlingar att skapa ett enhetligt EU-patent. Avtalet om en ny europeisk patentdomstol har skrivits under av 25 EU-länder, däribland Sverige. Domstolen ska kunna behandla patentansökningar för flera länder, och hantera tvister i patentfrågor, och medför också att företag inte behöver söka separata patent i olika länder.

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret