Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Skolelever väljer piratpartiet

26 maj 2014

Piratpartiet skulle komma in i EU-parlamentet, men inte Kristdemokraterna om Sveriges gymnasie- och högstadieelever fick bestäma, enligt det prelimenära resultatet från årets EU-skolval.

På söndagen stod det klart att Piratparitet inte får något mandat i EU-parlamentet. Men i skolvalet –  där högstadie- och gymnasieelever röstat i fiktiva EU-val på skolor runt om i landet –  är Piratpartiet det sjätte största partiet med 8,3 procent av rösterna. Kristdemokraterna får dock bara 2,1 procent.

Feministiskt initiativ får nästan dubbelt så många röster av skoleleverna, jämfört med befolkningen i stort, och Sverigedemokraterna blir femte största parti.

Flest röster får Socialdemokraterna med 20,6 procent följt av Moderaterna och Miljöpartiet i skolvalet. Valdeltagandet i skolvalet ligger på 47,1 procent, vilket kan jämföras med 48,9 procent i EU-valet. Av de totalt 91 391 eleverna röstade 43 069 personer. Än så länge har valrapporterat inkommit från 222 av de 270 anmälda skolorna. Resultatet är därmed preliminärt och kan ändras något.

Mer fakta

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret