Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är ordförande i utskottet för framställningar.

Misslyckad EU-reform ska reformeras

BRYSSEL 26 februari 2015 | "Ett nytt tomt löfte från EU"

Kritiken mot EU:s medborgarinitiativ är omfattande. EU-kommissionen ska därför komma med en revidering.

I Lissabonfördraget finns ett verktyg som var tänkt att öka medborgarnas deltagande i den europeiska demokratin, det så kallade medborgarinitiativet.

– Medborgarinitiativet har visat sig ha stor potential men den inledande entusiasmen verkar ha tynat bort inför överväldigande praktiska hinder , sade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) som på torsdagen ledde en debatt i EU-parlamentets konstitutionsutskott och utskottet för framställningar.

Vid debatten deltog representanter från olika medborgarinitiativ, civila samhället, experter och parlamentariker. Syftet var att ge input till EU-kommissionen som i april kommer med en rapport i frågan. Under nästa år väntas en revidering av initiativet att presenteras.

Sedan medborgarinitiativet trädde i kraft 2012 har antalet initiativ minskat stadigt. Av de sammanlagt runt 50 påbörjade initiativ har bara två satt sin prägel på kommissionens politik, dock inte som lagstiftning.

Carsten Berg, som hjälper till att samordna fler än 25 medborgarinitiativ, var mycket kritisk.

– Alla [organisatörer av medborgarinitiativ] har sagt till oss att regelverket är dödligt bristfälligt. Om vi inte förenklar och gör en verklig översikt kommer detta instrument möta sitt slut […] och bara bli ett nytt tomt löfte från EU, sade Carsten Berg.

Kommissionen fick även kritik för att välja bort de förslag den inte gillar.

– Om ni skapar ett verktyg som är rådgivande när ni gillar det och viftar bort det när ni inte [gör det] så ökar det klyftan mellan politiska institutioner och medborgare, sade Pablo Sánchez Centellas, talesperson för ett av två lyckade medborgarinitiativ, ett om rätten till vatten.

Flera organisatörer påpekade även att folk inte har vågat skriva under ett initiativ på grund av de många personuppgifter som krävs och att medborgare i vissa medlemsländer inte ens kan skriva på initiativ.

– Om något är en bra idé, varför ska det då krävas en miljon verifierade underskrifter för att lägga fram det till kommissionen, frågade sig den brittiske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Richard Corbett.

Ansvarig EU-kommissionär, förste vice ordförande Frans Timmermans, medgav att medborgarinitiativet inte fungerat tillräckligt bra. Men försvarade sig med att fördraget sätter gränser för vilka initiativ som kan godkännas. Kommissionen har heller inte maktbefogenheter att lägga lagförslag på en del av de områden som vissa initiativ behandlar.

– Det kan finnas lagliga anledningar till varför kommissionen måste ta ställning till att ett initiativ inte kan antas. Med detta bör inte avskräcka oss från att använda initiativet som en plattform för politisk dialog, sade Frans Timmermans.

Bland förslagen som kom fram under debatten fanns att partigrupperna i EU-parlamentet ska ställa sig bakom åtminstone ett medborgarinitiativ och att medlemsländerna i ministerrådet ska diskutera initiativ på något eller några av sina möten. Ett annat var att kommissionen ska hjälpa till att formulera förslag till initiativ så att de klarar sig igenom EU:s krångliga juridiska snårskog.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret