Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den brittiske premiärministern David Cameron omgiven av bland annat statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.

Cameron har vunnit Europas öra

BRYSSEL 11 maj 2015 | Carl Bildt: Cameron har starkt mandat

Efter den konservativa storsegern i brittiska valet gör de europeiska ledarna sig redo att börja förhandla med premiärminister David Cameron om landets plats i EU.

En av den omvalde konservative premiärministern David Camerons första uppgifter blir att lägga fram ett förslag i brittiska parlamentet för att hans utlovade folkomröstning om EU ska kunna äga rum i slutet av 2017.

Därefter börjar det omfattande arbetet att mejsla fram vilka krav Cameron ska ställa på övriga EU-ledare för ett fortsatt brittiskt medlemskap i unionen. Europas ledare, som avvaktat förra veckans valresultat, är nu beredda att inleda förhandlingarna.

– Jag är redo att samarbeta med dig för att få en rättvis uppgörelse för Storbritannien och EU och ser fram emot dina idéer och förslag gällande detta, sade  EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande.

Tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) menar att det är viktigt att Cameron arbetar snabbt.

– David Cameron har nu ett rätt starkt mandat att formulera Europapolitiken. Han har 18-månader på sig för att få ett reformpaket som är tillräckligt trovärdigt för de brittiska väljarna, säger Carl Bildt till Europaportalen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lät via sin talesperson Christiane Wirtz meddela att hon gläder sig för att fortsätta deras ”beprövade, förtroendefulla samarbete”. Hennes franske kollega, president François Hollande, är också redo att sätta sig vid förhandlingsbordet för att diskutera ”Storbritanniens plats i EU”.

– Det är rätt att ta hänsyn till britternas önskningar men det finns regler i Europa och bland dessa finns det regler om samråd, sade Hollande, rapporterar radio Europe 1.

Ledarna för de två största partigrupperna i EU-parlamentet, högergruppen EPP och socialdemokratiska S&D, understryker båda att de inte kommer att göra några eftergifter vad gäller EU:s grundläggande fri- och rättigheter.

– Storbritannien måste nu nyttja tiden för att reda ut sitt förhållande, sade EU-parlamentets talman Martin Schulz som hoppas på en ”saklig diskussion utan polemik”.

Camerons krav väntas inte minst handla om skärpta regler för EU-medborgare från andra länder som vill komma till Storbritannien och arbeta.

Beroende på hur snabbt den brittiska regeringen hinner ta fram konkreta förslag väntas Cameron presentera dem för övriga stats- och regeringschefer antingen vid EU-toppmötet i juni, oktober eller december.

Vissa av de krav som Cameron sedan tidigare lyft fram kräver fördragsförändring – en process där alla medlemsländer måste ge sitt godkännande vilket kan riskera att dra ut långt på tiden.

Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att det i dagsläget är för tidigt att avgöra huruvida det kommer krävas en fördragsändring.

– De måste få en chans att prata igenom och komma tillbaka med förslag. Vi spekulerar inte i det överhuvudtaget, säger utrikesminister Margot Wallström till Europaportalen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret