Kommissionen: Mindre risk i banksektorn
BRYSSEL 28 november 2018Andelen dåliga banklån minskar i nästan alla EU-länder. Bara i Sverige och Polen har de ökat något. Samtidigt uppmanas EU-länderna och EU-parlamentet att skynda på med arbetet att skydda den europeiska banksektorn.
Om två veckor träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för årets sista toppmöte. På dagordningen står frågan om eurosamarbetets fördjupning.
– Detta kommer att bli ett avgörande möte. I dagens osäkra globala klimat behöver Europa en valutaunion som kan stå emot framtida ekonomiska chocker och få euron att spela en starkare internationell roll, sade EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis på onsdagen.
Kommissionären hade två huvudbudskap: att banksektorn i EU är säkrare nu än tidigare och att arbetet med den så kallade kapitalmarknadsunionen måste snabbas på-
Han pekade på att andelen så kallade dåliga banklån – lån hos banker som riskerar att inte betalas tillbaka – minskat tydligt på bara ett år från 4,6 till 3,4 procent i genomsnitt i EU.
– Den finansiella stabiliteten i EU har stärkts och riskerna mot banksektorn fortsätter att minska, sade Dombrovskis.
En mer stabil banksektor i framför allt de södra euroländerna är en förutsättning för att nordligare länder som Tyskland och Nederländerna ska gå med på vissa förslag som lyfts när valutasamarbetet ska ta nästa steg.
Men andelen dåliga banklån skiljer sig markant mellan medlemsländerna, från 45 procent i Grekland till 0,6 procent i Luxemburg. Jämfört med för ett år sedan har dock andelen minskat i nästan alla EU-länder. Sverige och Polen är de enda länder där andelen tvärtom ökat något. Men Sverige har trots det den tredje lägsta andelen dåliga banklån i EU.
Lagstiftarna måste skynda på
Valdis Dombrovskis, konservativ tidigare premiärminister i Lettland, uppmanade samtidigt EU-länderna och EU-parlamentet att skynda på med att behandla kommissionens förslag till lagar som ingår i det som kallas kapitalmarknadsunionen.
– Parlamentet och medlemsländerna måste accelerera arbetet för att lägga byggstenarna för kapitalmarknadsunionen på plats innan mandatperioden löper ut, sade Dombrovskis som tillade att det brittiska utträdet ur EU ökar trycket på att bli klara med arbetet så snart som möjligt eftersom många företag i dag är beroende av kapital från finanssektorn i London.
Av de tretton förslag som kommissionen lagt har de två lagstiftarna, EU-parlamentet och rådet, endast enats om tio.
Kapitalmarknadsunionen är ett samlingsnamn för nya åtgärder och lagar som dels ska göra EU:s banker mer stabila, dels ska göra det lättare för företag att hitta finansiering till sin verksamhet med bredare investeringsmöjligheter.