Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tysklands EU-minister Michael Roth (andra från vänster) i samtal med kollegor från Slovenien och Rumänien vid tisdagens möte i Bryssel.

EU-minister: Vårt tålamod sätts på hårda prov

BRYSSEL 19 mars 2019 | Dahlgren: Få tror på utträde 29 mars

Tålamodet med Storbritannien håller på att rinna ut bland övriga medlemsländer som ber om tydliga besked från den brittiska regeringen.

Efter att den brittiske talmannen John Bercow på måndagen överraskande meddelat att parlamentet inte får rösta en gång till om utträdesavtalet i sin nuvarande form har den redan oklara brexitsituationen blivit än ovissare.

– Vårt tålamod sätts för närvarande på mycket hårda prov. Vi är helt utmattade av de här förhandlingarna. Stämningen är riktigt dålig, sade Tysklands EU-minister Michael Roth på tisdagsmorgonen på väg in på ett möte med sina kollegor i Bryssel.

EU-ministermötet förbereder veckans EU-toppmöte och brexit står åter på dagordningen. De väntas diskutera hur man ska hantera en eventuell brittisk begäran om att förlänga utträdesförhandlingarna inom artikel 50. Tyskland kräver att den brittiska regeringen tydligt motiverar ett sådant krav.

– Lägg ett konkret förslag på varför man överhuvudtaget ska eftersträva en förlängning. Som vi ser det kommer en förlängning utan skäliga och tydliga villkor inte ges, sade Roth som tillade att Storbritannien enligt honom måste delta i EU-valet om förlängningen sträcker sig längre än till juli.

Diplomatisk Dahlgren inväntar brittiskt besked

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) har ingen tydlig hållning i fråga om en förlängning.

– Vi vet ju inte riktigt vad som kommer hända där och vad britterna vill. Sverige går inte in med några speciella positioner utan vi vill höra vad britterna önskar och sen får vi se, sade Dahlgren som dock räknar med att britterna kommer att skjuta upp utträdet som i nuläget ska ske 29 mars.

– Det är få som tror att det blir 29 mars, sade Dahlgren.

Hans tjeckiska kollega Milena Hrdinková tror inte att EU-ministrarna på tisdagen kommer att ta något skarpt beslut om hur man ska ställa sig till en förlängning, i synnerhet eftersom den brittiska regeringen ännu inte meddelat sin position. Hon anser att frågan är av för stor dignitet för att besvaras av EU-ministrarna utan att den måste upp på högsta politiska nivå: stats- och regeringschefernas EU-toppmöte på torsdag och fredag.

Sedan tidigare har även Frankrikes president Emmanuel Macron villkorat ett eventuellt brittiskt förlängningskrav. Hans EU-minister Nathalie Loiseau förespråkar ett ordnat utträde men säger att Frankrike är förberett om så inte bli fallet.

– Ett avtalslöst utträde kan mycket väl ske. Vi är redo, sade Loiseau på väg in på tisdagens möte som startade med att EU-länderna antog ytterligare beredskapsplaner i det fall britterna lämnar utan ett utträdesavtal.

Brittisk brexitminister tror på tredje omröstning

Den brittiske talmannens beslut på måndagen att inte tillåta en tredje omröstning om utträdesavtalet, något som premiärminister Theresa May utlovat, motiverades med att det var precis samma som det som röstades ned i förra veckan.

Men i en intervju med BBC säger brexitminister Stephen Barclay att han tror att talmannen skulle tillåta en ny omröstning om May vid EU-toppmötet ber, och får, en förlängning av utträdesförhandlingarna. Utträdesavtalet skulle på så sätt enligt honom inte vara detsamma som vid förra veckans omröstning i det brittiska parlamentet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret