Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Regionpolitiker varnar för ökade klyftor i Europa

BUKAREST 15 mars 2019

Mer inflytande för EU:s medborgare, fler decentraliserade beslut och stärkta sociala rättigheter.  Det krävs för att hålla samman unionen i framtiden, enligt EU:s regionkommitté.

EU:s regionkommitté varnar för att utmaningar som globalisering, digitalisering, klimatförändringar och ändrad demografi kan öka spänningarna mellan EU-länderna om inget görs för att hantera dem. På fredagen avslutade det regionalpolitiska EU-möte i rumänska Bukarest.

Borgmästarna, kommunalråden och regionpolitikerna antog en deklaration, i vilken de kräver att EU-medborgarna  likväl som regionerna måste ges ökat inflytande hela vägen i EU:s beslutsprocesser.

Bland annat stöder de det aktuella EU-förslaget om ”aktiv subsidiaritet”, en arbetsmodell  för att samla in synpunkter och som ska föra medborgare närmare lokalpolitikerna . Regionerna ska i sin tur enklare kunna påverka viktiga beslut i EU. Bland annat presenterade det  en ny nätverksprojekt för detta under toppmötet, kallad ”Network of regional hubs” och som 20 regioner nu ska testa i en pilotfas.

Det övergripande temat för konferensen har varit att förnya EU, ”(Re) New Europe”.

– Alla måste hjälpa till och mobilisera krafter för att reformera och ”bygga upp EU från grunden”, sade belgaren och socialdemokratern  Karl-Heinz Lambertz, ordförande i regionkommittén, i sitt avslutningstal.

Under mötet lovade också Rumäniens president Klaus Ioannis liksom Europeiska rådets ordförande Donald Tusk  att ta med sig de tio budskap som ingår i deklarationen till nästa informella EU-toppmöte i rumänska Sibiu, och som hålls den 9 maj.

EU:s ledare ska där ta upp och diskutera en ny strategisk agenda för åren 2019-2024 i kölvattnet av det datum då Storbritannien planerar att  lämna EU. Enligt Ioannis är detta det viktigaste mötet under hela det rumänska ordförandeskapet.

– Vi närmar oss de europeiska valen och i den kontexten måste vi fokusera på att involvera medborgarna i processen och hantera gapet mellan EU och medborgarna, sade Klaus Ioannis.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret