Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Soraya Post, Europaparlamentariker för FI.

Trots dystra siffror: Fi räknar med nytt förtroende i EU

STOCKHOLM 5 mars 2019

EU-parlamentarikern Soraya Post är övertygad om att Feministiskt initiativ  lyckas komma in i Europaparlamentet  i vårens val trots prognosen på en procents stöd. – Vi har åstadkommit väldigt mycket och hållit vad vi lovat, säger hon.

– Det var ju väldigt tråkiga siffror för oss, säger Soraya Post, EU-parlamentsledamot för Feministiskt initiativ, Fi, i telefon från Bukarest om Europaportalens Sifo-undersökning av hur svenskarna tänker rösta i valet till Europaparlamentet senare i vår.

Partiet tappar enligt mätningen över fyra procentenheter och minskar från 5,79 procent i EU-valet 2014 till en dryg procent. Därmed skulle partiet åka ut ur parlamentet om prognosen förverkligas i valet den 26 maj eftersom Sverige har en fyraprocentgräns.  

Hur ska ni förhindra att partiet tvingas lämna parlamentet nästa mandatperiod?

– Jag tror att vi är ganska säkra på att vi kommer att komma in, och eventuellt kan vi få två mandat, säger Soraya Post, som återigen toppar partiets EU-lista och förklarar att partiet nu ska ut och berätta vad man gjort i EU-parlamentet runt om i Sverige för att säkra röstprocenten.

Fi har i dag ett mandat i Europaparlamentet. Soraya Post beskriver dock att att hon och partiet trots det åstadkommit ”väldigt mycket” inom området mänskliga rättigheter, bland annat när det gäller romers, kvinnors och brottsoffers rättigheter i form av nya betänkanden som blivit lagstiftning.

Vad beror det då på att Feministiskt initiativ tappar röster?

– Med tanke på hur det såg ut i det nationella [svenska] valet, tror jag att många väljare av rädsla för Sverigedemokraterna röstat mot deras politik av strategiska skäl i stället för för andra partier.  

Det hon syftar på är att partiets väljare, med tanke på det parlamentariska läget i Sverige och risken för att SD skulle få ökat inflytande, inför riksdagsvalet resonerat strategiskt och röstat på större partier eftersom Fi:s chanser att komma in var små. Men i EU-valet kan väljarnas resonera annorlunda, menar hon hoppfullt.

Upplever du ett bakslag för feminismen?

– Jag ser ett bakslag för feministiska frågor över hela Europa eftersom det finns en ökad nationalism som för med sig klimatskepticism, minskad öppenhet och en strävan att gå bakåt när det gäller kvinnors och hbtq-personers rättigheter.  

Även Liberalerna riskerar, enligt Sifo-undersökningen, att åka ut ur EU-parlamentet, medan Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet spås växa med ett mandat, Sverigedemokraterna med två mandat samtidigt som Miljöpartiet riskerar att tappa två mandat.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret