Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Inför veckans EU-toppmöte väntas premiärminister Theresa May be om en förlängning av utträdesförhandlingarna. Arkivbild.

Veckans brexitomröstning kan ställas in

BRYSSEL 18 mars 2019

Den brittiska regeringen hotar att ställa in veckans omröstning om utträdesavtalet ur EU om kritiker inte lovar att ställa sig bakom det.

Premiärminister Theresa May och hennes konservativa regering försöker febrilt att övertyga rebelliska brexitörer och det nordirländska stödpartiet DUP att rösta för utträdesavtalet med EU.

I förra veckan lovade May en tredje omröstning om avtalet som ska ta Storbritannien ur EU på ett ordnat sätt efter att parlamentet med rekordstora marginaler röstat ned det vid två tidigare tillfällen. En sådan omröstning lär äga rum i morgon tisdag eller onsdag.

Minst 75 brittiska parlamentsledamöter måste hon få med sig för att få grönt ljus. Hennes strategi för att göra det är att hota motståndarna med att be EU om en lång förlängning av utträdesförhandlingarna som i dagsläget löper ut 29 mars då Storbritannien ska lämna EU.

Enligt finansminister Philip Hammond blir det ingen omröstning i veckan om man inte lyckas få det stöd som behövs.

– Vi kommer bara att [hålla en ny omröstning] om vi är säkra på att tillräckligt många ledamöter och DUP är redo att stödja det och få igenom det i parlamentet, sade Hammond till BBC på söndagen.

Begäran inför toppmötet

Oavsett om det blir en omröstning eller ej väntas Theresa May be om en förlängning av utträdesförhandlingarna. Det blir då upp till EU-ländernas stats- och regeringschefer vid veckans toppmöte, torsdag och fredag, att ta ställning till huruvida man ska godkänna en sådan begäran.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret