Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Facebook lovade efter amerikanska presidentvalet 2016 att försöka minska manipulering av deras algoritmer i politiskt syfte. Arkivbild.

Misstänkt manipulering i EU-valet

BRYSSEL 2 september 2019 | Köpta profiler kan ligga bakom

Högernationalistiska AfD hade fem gången så stor aktivitet på Facebook som alla andra tyska partier tillsammans inför EU-valet i maj, enligt en studie. Forskare menar att köpta Facebook-konton kan ligga bakom den aktiviteten.

Innehåll relaterat till Alternativ för Tyskland, AfD, stod för 86 procent av alla delningar och 75 procent av alla kommenterar mellan oktober 2018 och maj 2019 på tyska politiska Facebook-sidor, enligt en studie genomförd av forskare på George Washington-universitet. Partiet fick 11 procent av rösterna i EU-valet 2019.

Köpta konton

Forskarna har gått genom Facebook-aktiviteten och klassat ett konto som suspekt om det uppfyllde tre eller fler av ett antal kriterier. Utifrån dessa har man delat in kontona i dem som följer hundratals AfD-sidor på Facebook och i övrigt är inaktiva. Studien uppskattar antalet sådana konton till minst 120 000. Sådana konton går att köpa på internet för från motsvarande cirka 700 kronor för 1 000 följare.

Den andra gruppen – som forskarna kallar ”mer oroande” – utgörs av konton, över 80 000, som används för att dela AfD-innehåll på Facebook. 

”Ett sådant nätverk är dyrt att anskaffa och kräver omfattande kunskap att hantera”, skriver studieförfattarna som beräknar kostnaden för att köpa ett sådant nätverk till minst närmare tio miljoner kronor.

Enligt rapporten lade AfD inte betydligt mer pengar på sina kampanjer än andra tyska partier.

Ifrågasätter Facebooks löfte om bättring

”Efter det amerikanska presidentvalet 2016 har Facebook enligt uppgift lagt energi och resurser för att försöka minska bedrägerier på sin plattform. Data från EU-valet 2019 ställer dock frågor om hur effektiva Facebooks åtgärder hittills varit”, skriver forskarna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret