Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

IMF: Coronakrisen kan bli mycket värre än finanskrisen

BRYSSEL 15 april 2020 | Sveriges BNP spås minska 7 procent

Den omfattande nedstängningen av världens länder under coronapandemin riskerar att få de värsta ekonomiska konsekvenserna sedan den stora depressionen på 1930-talet och ”mycket värre” än finanskrisen för ett årtionde sedan, spår Internationella valutafonden. Sveriges ekonomi spås krympa med närmare sju procent.

Internationella valutafonden, IMF, har i sin senaste prognos beräknat coronapandemins påverkan på världens ekonomi. Globalt spår IMF ett fall på tre procent av bruttonationalprodukten BNP under 2020.

”Detta gör [coronakrisen] till den värsta recessionen sedan den stora depressionen och mycket värre än den globala finanskrisen”, skriver IMF.

Finanskrisen för drygt ett årtionde sedan ledde till att världens samlade ekonomier år 2009 krympte med 0,1 procent.

Även värre i Sverige

För Sveriges del beräknar IMF ett ekonomiskt fall på 6,8 procent. Finanskrisen 2009 såg i Sverige ett fall på 5,2 procent.

I EU väntas Grekland och Italien göra de största ekonomiska tappen i år. Bäst klarar sig Malta och Ungern med en nedgång runt tre procent enligt IMF:s beräkningar.

IMF räknar med en tydlig återhämtning 2021, globalt med 5,8 procent. Den svenska ekonomin väntas samtidigt växa med 5,2 procent.  

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret