Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige bäst på innovation i EU

STOCKHOLM 24 juni 2020

Sedan EU-ländernas förmåga till innovationer började mätas har Sverige legat i topp så även i år. EU ligger fortsatt före både USA och Kina men efter Sydkorea och Japan.

Kommissionen släppte på tisdagen den Europeiska innovationstavlan med en sammanställning av 27 olika uppgifter och indikatorer från 2019.   

Resultatet visar att innovationsprestandan fortsätter att förbättras i hela EU och överträffar för andra året USA och Kina. Mer måste dock göras menar kommissionen för att komma ikapp de globala innovationsledarna Sydkorea, Kanada, Australien och Japan. Inte minst i de fattigare EU-länderna i öst och syd med Rumänien och Bulgarien i spetsen vilka tynger ner EU-genomsnittet.

– EU leder vägen ut ur coronaviruskrisen genom att intensifiera sitt stöd till forskningsinsatser och samla olika aktörer i innovationsekosystemen, från både allmänheten och privat sektor, som kan förvandla nya idéer till verklighet och förbättra medborgarnas liv, sade Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, i ett uttalande.

Sverige har sedan 2008 då EU-kommissionen började med årliga rankningar av medlemsländernas innovationsförmåga legat i topp. Sverige tillhör även de länder i världen som är bäst på innovation.

Det som benämns som mänskliga resurser, attraktiva forskningssystem och innovationsvänlig miljö är Sveriges starkaste sidor. Sveriges svagaste kort är den kommersiella sidan av innovation som kallas försäljningseffekter där resultatet 2019 låg under EU-genomsnittet.  
 

EU-ländernas toppranking om innovation

Innovationsledare i EU

Innovationspoäng 2019

Sverige

141

Finland

140

Danmark

134

Nederländerna

128

Källa: EU-kommissionen 2020. Genomsnittet i EU var 100 poäng.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret