Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

EU föreslår Magdalena Andersson till toppost i IMF

BRYSSEL 6 oktober 2020

Sveriges finansminister Magdalena Andersson har utsetts till EU:s kandidat till ny ordförande i Internationella valutafondens högsta rådgivande organ, IMFC.

EU-ländernas finansministrar ställde sig på tisdagen bakom Magdalena Andersson (S) som unionens kandidat till posten som ordförande i Internationella valutafonden IMF:s högsta rådgivande organ, IMFC.

– Jag är naturligtvis väldigt hedrad över det stöd jag fått från mina europeiska kollegor. Det är ett uppdrag som innebär ett stort förtroende, sade Magdalena Andersson på en pressträff på tisdagen 

Hon menar att det skulle sätta ”Sverige på kartan” om hon får uppdraget och öka möjligheterna att synliggöra regeringens fokus på inkluderande tillväxt, jämställdhet och klimatfrågan,

Uppdraget som ordförande i IMFC går ut på att representera de 189 medlemsländernas finansministrar eller centralbankschefer och vägleda IMF:s styrelse i ekonomiska frågor och internationellt samarbete.

Valet till ordförandeposten, som görs av IMF:s styrelse, väntas äga rum i december. Magdalena Andersson kommer att fortsätta som finansminister oavsett hon väljs eller ej.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret