Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Professor: EU en regulatorisk supermakt i världen

STOCKHOLM 13 november 2020

Ett stort antal länder utanför Europa väljer att ta efter ny EU-lagstiftning. Skälen är flera inte minst att EU:s lagtext finns tillgänglig på flera internationella språk. 

I ett inlägg på Europakommentaren där Ulf Bernitz, professor i europarätt, refererar till den amerikanska professor Anu Bradfords bok: Brysseleffekten - Hur EU styr världen, där hon konstaterar att EU:s lagstiftning som reglerar den inre marknaden sprids över världen och används till stora delar i många länder. Det gäller även GDPR om dataskydd, kemikalielagstiftningen kallad REACH och livsmedelsskydd. 

En orsak är att EU-lagar uppfattas som moderna och avancerade och som resultat av kvalificerat lagstiftningsarbete. 

En annan orsak är den språkliga faktorn där alla EU-lagar redan finns omedelbart tillgängliga på olika internationella språk. En EU-lag på spanska och portugisiska kan lätt gå rakt in i lagstiftningen i ett latinamerikanskt land och den franska texten på motsvarande sätt i ett fransktalande afrikanskt land.

"För mig har Bradfords bok om Brysseleffekten varit en ögonöppnare. Relativt ouppmärksammat leder EU:s lagstiftningsverksamhet rättsutvecklingen i världen på många viktiga, vanligen nyare, rättsområden", skriver Ulf Bernitz.

Sammantaget har EU i stor omfattning övertagit en ledarroll som förr i första hand tillkom USA och utvecklats till en regulatorisk supermakt, konstaterar Ulf Bernitz.    

Europakommentaren ges ut av Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret