Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Josep Borrell och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

EU vill motverka ryskt inflytande i Afrika

BRYSSEL 1 september 2022

EU:s utrikesministrar vill stärka relationen med Afrika – för att inte bli omkörda av Ryssland. 

– Vi måste samordna initiativ för att samarbeta med afrikanska partners, eftersom Ryssland använder mat och energi som geopolitiska vapen, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på onsdagen.

EU:s utrikesministrar vill stärka det strategiska partnerskapet mellan EU och Afrika för att EU inte ska låta sig köras om av Ryssland genom vad som beskrevs som "rysk neokolonialism”. 

Det var budskapet när utrikesministrarna träffades i Prag på onsdagen och diskuterade EU:s relation med Afrika i perspektiv av Rysslands krig. 

– Det är dags att stärka vårt partnerskap med Afrika, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till mötet på onsdagsmorgonen. 

Afrika geopolitiskt viktigt

Afrika var redan innan Rysslands invasion av Ukraina en viktig bricka i det geopolitiska maktspelet mellan EU och Ryssland. 

– Efter årtionden av investeringar i relationer och partnerskap – mycket kopplat till kolonialistiska band – finns det just nu en stor rädsla inom EU att man förlorar mark i Afrika när Afrika börjar se sig om efter andra partnerskap bortom Europa; med Kina, USA, Turkiet, Indien, Ryssland, sade Kathleen van Hove som är expert på EU-Afrikarelationer vid tankesmedjan European Center for Development Policy Management, ECDPM, till Europaportalen inför toppmötet mellan EU och Afrika i Bryssel i februari. 

Rysslands krig har ytterligare satt fokus på den afrikanska kontinentens geopolitiska betydelse. När FN röstade för en resolution som fördömde Rysslands anfallskrig mot Ukraina avstod 17 afrikanska länder att ställa sig bakom det. Ett afrikanskt land – Eritrea – var ett av fem länder att rösta emot resolutionen, tillsammans med Ryssland, Belarus, Nordkorea och Syrien. 

I juni var Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på turné i Afrika för att stärka landets band till kontinenten, något som bland annat Deutsche Welle rapporterade om

Bekämpa rysk propaganda

Efter onsdagens utrikesministermöte underströk Josep Borrell att EU är Afrikas ledande partner när det gäller handel, investeringar, utveckling, samarbete för fred och säkerhet.

– Vi måste samordna initiativ för att samarbeta med afrikanska partners, eftersom Ryssland använder mat och energi som geopolitiska vapen. Rysk desinformation och inblandning är en anledning till oro, sade Borrell. 

Tjeckiens utrikesministern Jan Lipavský sade att det under mötet talades om “rysk neokolonialism” och att EU måste varna Afrika för den ryska imperialismen. 

– Framför allt betonar vi att vi måste bekämpa rysk propaganda, ryskt narrativ, rysk desinformation som sprids av Putin, sade han. 

Lipavský underströk att afrikanska länder inte får glömma att Europa betalar ett högt pris för kriget men att EU samtidigt har många fördelar att erbjuda Afrika: teknologier, hållbara lösningar, möjligheten att arbeta med vetenskapliga projekt med Afrika, med energiprojekt och projekt för att bekämpa klimatförändringarna. 

– Allt detta är kopplat till kampen mot rysk nykolonialism. Det är vad vi behöver betona på den afrikanska kontinenten, sade han.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret