Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Fransk-tyska band. Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz skulle på onsdagen "övervinna svårigheter" över en lunch. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Gemensamt tysk-franskt regeringsmöte blev lunch i enskildhet

BRYSSEL 26 oktober 2022

När Frankrikes president Macron på onsdagen bjöd Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på lunch var det ett försök att hålla motorn igång i det fransk-tyska samarbetet som på senaste tiden alltmer hackat – något som kan hota EU:s enighet.

Frankrikes president Emmanuel Macron och den tyske förbundskanslern Olaf Scholz träffades under onsdagen för en lunch i det franska Elyséepalatset i ett försök att värma upp en relation som i flera europeiska medier beskrivs som frostig. 

Det fransk-tyska samarbetet – ofta refererad till som EU-maskineriets motor – har på den senaste tiden hackat allt mer. 

De senaste veckorna har Scholz och Macron krockat bland annat i frågan om hur man ska tackla energikrisen – där Tyskland bland annat har kritiserats för att solospela i gasprisfrågan – och kring det bästa sättet att hantera Kina.

De två ledarna har enligt tidningen Politico inte ens kunnat enats om att hålla en gemensam pressträff eller fototillfälle för journalister efter dagens tête-à-tête – ett möte som i sig är en nedgradering från det gemensamma fransk-tyska regeringsmöte som ursprungligen var planerad men som nu skjutits upp till januari. 

En talesperson för den franska regeringen ville på onsdagen tona ner den infekterade situationen och underströk att de två EU-ledarnas starka relation har möjliggjort "mästerliga framsteg" på den europeiska scenen under de senaste månaderna – men erkände samtidigt att det nu var nödvändigt att "övervinna svårigheter".

– När ett lands prioriteringar inte nödvändigtvis sammanfaller med det andras prioriteringar, är styrkan hos det fransk-tyska paret att alltid kunna komma överens och dra hela Europa uppåt, sade han enligt den belgiska dagstidningen La Libre

– Denna fransk-tyska motor, vi tänker fortsätta att hålla den vid liv, insisterade talesmannen.

Frankrikes tidigare premiärminister och utrikesminister, högerpolitikern Dominique de Villepin, varnade i fransk radio i fredags för vad ett försvagat tysk-fransk samarbete kan innebära för EU. 

– Vi har inte råd i detta ögonblick i historien att inte ha ett enat och starkt Europa. Det börjar med en fruktbar fransk-tysk dialog, sade han. 

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret