Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel annonserade att EU-ledarna nått en överenskommelse om energi på toppmötets första dag – men det ledarna är eniga om är att jobba vidare med frågan.

Inga konkreta EU-beslut om energipriser – jobbar vidare

BRYSSEL 21 oktober 2022

Inga beslut togs om hur de höga energipriserna ska sänkas under EU-toppmötets första dag – men flera EU-ledare slog på stora trumman om enighet efter mötet. 

– Vi har nått en överenskommelse om energi, deklarerade Charles Michel, ordförande för Europeiska rådet. 

Men det man är överens om är att energiministrarna får ta sig an frågan i nästa vecka.

Klockan var långt in på småtimmarna på fredagsmorgonen när EU:s stats- och regeringschefer avslutade EU-toppmötets första dag, efter utdragna diskussioner om hur man ska få bukt med de höga energipriserna i unionen. 

När Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter mötets nattmangling kom ut från mötet var det med besked om stor enighet bland EU-ledarna. 

– Vi har nått en överenskommelse om energi, slog ordförande Charles Michel fast. 

I de slutsatser om energi och ekonomi som publicerades efter mötet uppmanar EU-ledarna rådet och EU-kommissionen att “skyndsamt presentera konkreta beslut” om framför allt de förslag som EU-kommissionen lade fram tidigare i veckan.  

– Slutsatsen är mycket tydlig: För det första finns det ett starkt och enhälligt åtagande att agera tillsammans som européer för att nå tre mål: få ner priserna, garantera försörjningstryggheten och fortsätta arbeta för att minska efterfrågan, sade Charles Michel.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) var dock mer nedtonad om utfallet efter mötet. 

– Inget konkret har beslutats, sade han på en pressträff efter mötet. 

Enligt Kristersson finns det en genuin vilja bland medlemsländerna att hjälpas åt i att lösa gemensamma problem – men understryker att länderna inte är överens om exakt hur detta ska ske. Nattens överenskommelse är att man nu ska jobba vidare med de förslag som ligger på bordet som i stort bygger på de förslag som EU-kommissionen i veckan lade fram. 

– Ingenting avfärdades men ingenting bestämdes heller, sade han. 

Flera EU-länder har inför mötet krävt nytt EU-lån för att hjälpa ekonomiskt svagare länder att hantera energikrisen. Det här är något som Sverige bestämt sagt nej till – och enligt Ulf Kristersson innebär nattens överenskommelse inte att det blir tal om några nya EU-lån med gemensam upplåning.

– Det betyder inte att några nya ekonomiska insatser ska göras gemensamt i Europa, sade han. 

Frågan bollas nu vidare till EU:s energiministrar som redan på tisdag träffas i Bryssel för att diskutera frågan vidare. Sverige representeras av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret