Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Närmare två av fem kilogram gamla plastförpackningar återvinns i EU. Arkivbild.

Sverige sämre på att återvinna plastförpackningar

BRYSSEL 21 oktober 2022

Sverige ligger under EU-snittet i att återvinna gamla plastförpackningar. Trots en ökad återvinningsgrad slängs lika mycket plastförpackningar i unionen som för 17 år sedan.

Under 2022 återvanns 38 procent gamla plastförpackningar i EU. I Sverige var den andelen 34 procent. Det visar siffror från Eurostat. Bäst på att återvinna plastskräp var Nederländerna på 57 procent.

Trots att Sverige återvinner mindre andel av plastförpackningarna än EU-snittet är mängden i förhållande till befolkningsstorleken ändå mindre. Efter återvinning gav genomsnittssvensken upphov till 16 kilogram plastförpackningsskräp medan motsvarande siffra på EU-nivå var 21,5 kilogram.

Över tid har EU-länderna blivit bättre på att återvinna plastförpackningar. Men eftersom mängden som generas samtidigt ökat har det plast som slängs ändå inte minskat.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret