Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Sverige står ut i förnybart i EU

BRYSSEL 20 januari 2023

Sverige utklassar övriga EU-länder på nästan alla områden när det gäller användningen av förnybara energikällor. Mycket mer måste dock till på EU-nivå för att klara kommande klimatmål.

Av all energi som användes i EU under 2021 utgjordes 21,8 procent av förnybara energikällor, visar färska uppgifter från Eurostat. Jämfört med coronaåret 2020 är det dock en liten minskning. Det var första gången som detta skedde. Enligt Eurostat beror det dels på att den totala energianvändningen ökade under 2021 jämfört med året innan, dels på en förändring i mätmetoden som används.

I fortsatt ensamt majestät står Sverige där närmare två tredjedelar av all energi kom från förnybara källor som exempelvis biomassa och vattenkraft. Det är överlägset mest i EU där tvåan Finland har en förnybarandel på 43 procent. Kärnkraft ingår inte i begreppet förnybart.

Långt kvar till mål

Det nuvarande målet för andel förnybart till 2030 är 32 procent. Men med förslag som ny ligger på EU-parlamentets och medlemsländernas förhandlingsbord ska den andelen kraftigt ökas till 45 procent förnybart om sju år.

Andelen förnybart i EU har ökat varje år – förutom 2020/2021. Från knappt tio procent 2004 till knappt 22 procent i fjol. Om den takten inte snabbas på kommer det kommande 2030-målet på 45 procent nås först 2053.

Skillnad mellan olika områden

Eurostat delar in energianvändningen i tre områden transport, elektricitet och uppvärmning/nedkylning av byggnader. Andelen förnybart är lägst för transport och högst för el med byggnadsklimat mittemellan. Sverige har störst andel för transport och byggnader men slås med liten marginal av Österrike för elen.

Förändringar sedan 2004

Uppgifterna för andelen förnybart på EU-nivå sträcker sig till 2004. Även då hade Sverige den största andelen med drygt 38 procent. För EU som helhet var andelen knappt tio procent. De flesta EU-länder hade då en förnybarandel på under tio procent. Sedan dess har dock denna ökat i alla medlemsländer. Den största ökningen i procentenheter skedde mellan 2004 och 2021 i Sverige.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret