Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikör Mika Domisch, internationell sekreterare på TCO, menar att om fack och arbetsgivare ska kunna vara en del av en meningsfull social dialog där fler arbetstagare täcks av kollektivavtal måste också EU och medlemsländerna respektera vad parterna kommit fram till.

Gästkrönika: EU-kommissionen missar ett gyllene tillfälle

2 februari 2023 | Mika Domisch

Det är välkommet att EU-kommissionen vill stärka partssystemen på arbetsmarknaden. Men om de menar allvar med sin önskan om att fler arbetstagare ska täckas av kollektivavtal måste de nationella parterna också ha utrymme för att förhandla om sådana. Nu blir det upp till den svenska regeringen och likasinnade att  försöka ordna det som kommissionen missat, skriver gästkrönikör Mika Domisch, internationell sekreterare på TCO.

Nyligen publicerade EU-kommissionen en rekommendation om den sociala dialogen som syftar på att stärka partssystemen i medlemsländerna. Medan kollektivavtalstäckningen i de nordiska länderna befinner sig mellan 80 och 90 procent har EU-snittet sjunkit från 66 procent år 2000 till 56 procent år 2019. Denna utveckling är dålig för hela Europa och svenska fack har länge efterfrågat motåtgärder och kommit med förslag.

Utkastet som inte är juridiskt bindande innehåller många bra delar som att starka parter på arbetsmarknaden är en förutsättning för att bedriva en meningsfull social dialog.  

EU-kommissionen understryker fördelar med att fler arbetstagare täcks av kollektivavtal samtidigt som parterna bör ges en starkare röst och inkluderas i en större utsträckning i framtagandet av både nationell politik och inom den europeiska planeringsterminen.

Det är bra att EU-kommissionen vill mäta hur väl den sociala dialogen fungerar i respektive medlemsland. I detta sammanhang har EU:s arbetslivsmyndighet Eurofound redan tagit fram indikatorer  som kan komma till användning.

Kort sagt uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att säkerställa att de rätta förutsättningarna för en meningsfull social dialog ska finnas på plats. Därför att det illa att EU-kommissionen nu missar en viktig poäng.

Om de menar allvar med sin önskan om att fler arbetstagare ska täckas av kollektivavtal, måste också de nationella parterna ha utrymme för att förhandla om sådana.  

Därför borde kommissionen också slå fast de nationella arbetsmarknadsparter den möjligheten. Här hade man ett gyllene tillfälle. 

Ett verkligt erkännande av parternas avtalsfrihet och autonomi – där man  respekterar vad parterna kommit fram till  – hade varit en stark signal om att kommissionen förstår att utan incitament för parterna att förhandla kommer förhoppningen att få fler kollektivavtal att förbli just en förhoppning.

Kommissionen tog tyvärr inte den chansen.

Under de kommande månaderna kommer medlemsländerna att diskutera och förhandla om frågan och planen är att rekommendationen antas på ett ministermöte i juni.

Nu behöver den svenska regeringen med likasinnade få gehör i frågan och få in en skrivning som säkrar ett större utrymme för parternas avtalsfrihet och autonomi.

Mika Domisch
G
ästkrönikör
Internationell sekreterare på TCO
 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret