Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Arba Kokalari (M) är en av två ansvariga för resolutionen som går till omröstning på onsdagen.

EU-länderna uppmanas ratificera konvention mot kvinnovåld

BRYSSEL 14 februari 2023

När inga rättsliga hinder återstår uppmanas EU-ländernanu ratificera Istanbulkonventionen mot kvinnovåld. – Det är 2023 och fortfarande tas inte dessa grova brott på allvar. Hur länge ska detta pågå, säger Arba Kokalari.

I morgon onsdag väntas EU-parlamentet rösta för en uppmaning till medlemsländerna i ministerrådet att ratificera – slutligen godkänna – den så kallade Istanbulkonventionen som är den första internationella bindande texten för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. I dag tisdag hölls en debatt i frågan i EU-parlamentet.

– Varje dag utsätts kvinnor och flickor i Europa för misshandel, sexuella övergrepp, våldtäkter och mord. Så mycket som en tredjedel av alla kvinnor i Europa har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld någon gång i sitt liv, sade Arba Kokalari (M), en av de två EU-parlamentarikerna som ansvarar för resolutionen.

Enligt henne är konventionen det viktigaste europeiska verktyget för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Det är vår tids stora frihetsfråga att säkra rätten till ett liv utan våld. Att bekämpa våld mot kvinnor är det viktigaste vi kan göra för kvinnors rätt till grundläggande frihet och för jämställdheten i hela Europa. Det är 2023 och fortfarande tas inte dessa grova brott på allvar. Hur länge ska detta pågå? sade Kokalari.

”Skapar konflikt mellan könen”

EU-parlamentariker kritiska mot konventionen förde återkommande fram argumentet att den skulle vara baserad på genusteorier utan vare sig vetenskaplig grund eller juridisk stringens.

– Så mycket tid, pengar och ansträngningar slösas bort på dokument baserade på förvrängda och onaturliga teorier som syftar till att skapa förställningar i samhället grundade på motsättningar, misstro och konflikt mellan könen, sade spanska Margarita de la Pisa Carrión från högerkonservativa ECR-gruppen.

Resolutionen hävdar att konventionen i vissa medlemsländer svartmålas och utsätts för desinformationskampanjer i syfte att väcka oro. Dessa kampanjer är enligt resolutionen ofta samordnade och betalda av ” ultrakonservativa grupper och högerextrema rörelser samt av genusfientliga rörelser från länder utanför EU”

Centerpartiets Abir Al-Sahlani anklagade kritikerna för att inte vilja skydda kvinnor.

– Vi har hört en hel radda här om hur det här är oviktigt. [Istanbulkonventionen] försöker förhindra, kriminalisera och skydda. Vad har tokhögern för idéer för att skydda kvinnor? sade Al-Sahlani.

EU-domstolen: Kräver inte enhällighet

2016 lade kommissionen fram förslag om att EU ska ratificera Istanbulkonventionen. Men frågan vann inte gehör bland medlemsländerna. 2021 slog EU-domstolen fast att det inte krävs enhällighet bland medlemsländerna för ratificering. De sex EU-länder som inte ratificerat plus Polen som hotat med att dra sig ur konventionen har dock inte tillräckligt stor röstövervikt i ministerrådet för att stoppa en ratificering.

EU-parlamentets uppmaning är alltså riktad till medlemsländerna att ratificera konventionen på EU-nivå. Socialdemokraternas Carina Ohlsson hoppas att det svenska ordförandeskapet tar tag i frågan.

– Jag har mycket höga förväntningar på att det svenska ordförandeskapet nu sätter press för att alla ska ratificera, sade Carina Ohlsson.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret