Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Var tredje kvinna i EU har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld och mer än hälften av kvinnorna i EU har utsatts för sexuella trakasserier minst en gång sedan 15 års ålder, enligt Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter.

EU närmar sig ratificering av Istanbulkonventionen

BRYSSEL 22 februari 2023

EU har tagit ett steg mot att slutligen godkänna Istanbulkonventionen mot kvinnovåld.

– Ett historiskt kliv för jämställdheten i Europa, säger EU-parlamentariker Arba Kokalari (M).

Medlemsländerna i ministerrådet röstade på tisdagen för att formellt be om EU-parlamentets samtycke för att kunna slutföra ratificeringen – det slutliga godkännandet – av Istanbulkonventionen som är den första internationella bindande texten för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor.

– EU:s anslutning till Istanbulkonventionen är ett starkt tecken på vårt engagemang för att få slut på detta våld och kommer att spela en viktig roll när det gäller att förebygga och lagföra dessa handlingar, sade jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) i ett uttalande

Ratificeringen har länge varit låst bland medlemsländerna i ministerrådet. Men 2021 slog EU-domstolen fast att det inte krävs enhällighet bland medlemsländerna för ratificering vilket tog från enskild medlemsländer ett veto i frågan.

”Historiskt kliv”

Så sent som i förra veckan uppmanade EU-parlamentet medlemsländerna att ratificera – slutligt godkänna – Istanbulkonventionen. Ansvarig för att samla en majoritet bakom uppmaningen var Moderaternas Arba Kokalari.

”Ett historiskt kliv tas just nu för jämställdheten i Europa!  Förra veckan antogs min rapport i EU-parlamentet om att EU måste anta Istanbulkonventionen. [I går tisdag] tog ministerrådet, under den svenska regeringens ledarskap, äntligen det första steget för att det ska bli verklighet”, twittrade Kokalari.

EU-parlamentet måste nu rösta om huruvida man ska ge sitt samtycke. Därefter måste medlemsländerna slutligen rösta om att ratificera konventionen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret