Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den ukrainske riksåklagaren Andrij Kostin och EU:s justitiekommissionär Didier Reynders.

Ukraina efterlyser tribunal för ryska eliten

BRYSSEL 17 februari 2023

EU och Ukraina tar ytterligare steg mot att ställa ryska krigsbrottslingar inför rätta och kompensera drabbade. – Vi bygger steg för steg de olika delarna i den önskade konstruktionen för att säkerställa två saker – ställa alla förövare till svars och att Ryssland betalar för återuppbyggnaden av den förödelse man åsamkat Ukraina samt kompensation, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders.

Efter Rysslands annektering av ukrainska Krim 2014 satte EU upp en svart lista med personer, banker, företag och organisationer som var ansvariga eller bistod i brotten. Listan har med varje sanktionspaket mot Ryssland utökats och består i dag av närmare 1 400 namn.

I samband med den ryska fullskaliga invasionen för nästan ett år sedan sattes en arbetsgrupp i EU upp med uppgift att ”frysa och beslagta” de listades tillgångar i unionen.

– Vi har kunnat frysa 21,5 miljarder euro i tillgångar för de oligarkers och organisationer som finns på sanktionslistan, sade EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på fredagen inför ett möte med arbetsgruppen.

Den tittar även på hur man ska kunna beslagta de tillgångar som den ryska centralbanken har i EU och allierade länder. Pengarna är sedan tänkta att gå till återuppbyggnad av Ukraina och kompensation för krigsbrottsoffer.

Parallellt arbetas för att kunna straffa ansvariga i Ryssland för aggressionsbrott.

– Vi har givit vårt stöd till att sätta upp ett internationellt centrum […] som har till uppgift att lagra bevis för framtida rättegångar, sade Reynders. Enligt kommissionären kommer centrumet vara helt operationellt i juli.

Riksåklagare vill se särskild tribunal för aggressionsbrott

För första gången deltar även den ukrainske riksåklagare Andrij Kostin i gruppens arbete på plats i Bryssel. Han välkomnade det stöd kommissionen och EU-länderna ger att undersöka de 67 000 krigsbrottsincidenter som hittills registrerats.

Han pläderade också för en särskild tribunal för aggressionsbrott eftersom det i dagsläget enligt honom inte finns något lämpligt forum eftersom Ryssland blockerar en sådan i FN och ICC inte har jurisdiktion.

– Det finns tyvärr ingen effektiv rättslig mekanism på plats. Vi måste skapa en, sade Kostin.

Syftet med en sådan är att kunna straffa inte bara dem som begått rena krigsbrott utan även dem i den ryska eliten som planerat och gett klartecken för invasionen.

– Det vore en stark signal inte bara till ukrainare att rättvisa är nära utan även till den ryska eliten att de kommer att straffas, sade Andrij Kostin.

Didier Reynders menade å sin sida att en eventuell tribunal är andra steget i processen och att man först ska samla in bevis och att man kan börja se över möjligheterna för att inleda rättegångar först i juli när centret är helt på plats.

– Vi bygger steg för steg de olika delarna i den önskade konstruktionen för att säkerställa två saker – ställa alla förövare till svars och att Ryssland betalar för återuppbyggnaden av den förödelse man åsamkat Ukraina och kompensation, sade Didier Reynders.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret