Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj talar i EU-parlamentet.

Zelenskyj till Europa: Tack!

BRYSSEL 9 februari 2023

I den kanske längsta stående ovationen i EU-parlamentets historia tackade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj EU och européerna för deras insatser i kriget mot Ryssland. – För Ukraina är EU en väg hem, sade Zelenskyj.

På torsdagsförmiddagen talade Volodymyr Zelenskyj inför ett extrainkallat EU-parlament i Bryssel. Kärnan i talet var tacksamhet till det stöd som kommit från EU och EU-länderna.

– Jag vill tackar er alla i Europa, i hundratals städer och byar, som stött Ukraina i denna historiska strid, sade Zelenskyj.

Den ukrainska presidenten lovordade även EU:s arbete med att göra sig oberoende av Ryssland.

– Äntligen gör sig Europa fritt från det förödande beroendet av rysk fossilenergi, befriar sig från det korrumperande inflytandet från ryska oligarkägda företag och försvar sig mot infiltrationen av ryska underrättelseagenter som såg på Europa som en jaktmark för motståndare till den ryska regimen, sade Volodymyr Zelenskyj.

Han sade även att Ukraina ska bli medlemmar i EU och att beslutet att ge landet kandidatstatus i rekordfart motiverat ukrainarna att hålla ut.

– För Ukraina är EU en väg hem, sade Volodymyr Zelenskyj till stående ovationer.

Senare under torsdagen ska Volodymyr även besöka medlemsländernas stats- och regeringschefer på det pågående informella EU-toppmötet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret