Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Alice Bah Kuhnke i debatt med det svenska ordförandeskapet om skärpta regler mot diskriminering: "EU:s medborgare förtjänar bättre".

Alice Bah Kuhnke vill ta EU-strid för diskriminerade

BRYSSEL 17 mars 2023

I nästan 15 års tid har EU:s antidiskriminieringsdirektiv blockerats av några EU-länder. EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke är frustrerad och jobbar för att komma runt blockeringen.
– Vi har inte råd att vänta längre, säger hon och lovar nya åtgärder.

Sent i onsdags kväll debatterades det stoppade antidiskriminieringsdirektivet i EU-parlamentet. Det var EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) som, på uppdrag av parlamentet, tagit initiativ till debatten. Hennes mål är att lösa den 15 år gamla politiska låsningen i ministerrådet. Hon menar att EU:s medborgare förtjänar bättre. 

– Homosexuella som nekas att hyra ett hotellrum förtjänar bättre. Flickan med hijab som blir utslängd från ett café förtjänar bättre. Den rullstolsbundna kvinnan som inte får den vård hon har rätt till förtjänar bättre, sade Alice Bah Kuhnke.

Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M), som representerade ministerrådets ordförandeskap under debatten, hade inga positiva besked. 

– Ordförandeskapets analys är att ett avgörande genombrott är osannolikt inom en snar framtid, sade hon.

Tanken med antidiskrimineringsdirektivet är att komplettera den lagstiftning som redan finns på arbetsmarknaden. Om det nya direktivet går igenom kommer även sjukvård, utbildning, bostäder och socialförsäkringar att täckas in i lagstiftningen.

EU-kommissionen lade fram antidiskrimineringsdirektivet redan 2008. Året därpå antog EU-parlamentet sin position, men sedan dess har det stått still. För att direktivet ska gå igenom krävs enighet i ministerrådet, men där finns flera länder som blockerar.

Alice Bah Kuhnke är EU-parlamentets huvudförhandlare för direktivet och enligt henne är det framför allt Polen och Ungern som hindrat ett beslut. Även Tyskland ska länge ha motsatt sig, men enligt Alice Bah Kuhnke finns en öppning för dem att byta fot sedan den nya regeringen tillträtt. De tyska liberalerna, som ingår i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna och De gröna, har dock fortsatt invändningar. 

Inför nästa möte i Strasbourg lovar Alice Bah Kuhnke att driva på för att EU-parlamentet antar en gemensam resolution med krav på att direktivet antas nu. Hon har även fått bekräftat att Spanien kommer prioritera frågan under sitt ordförandeskap i andra halvan av 2023. 

– Jag förväntar mig att stora steg kommer tas under de kommande månaderna, säger hon till Europaportalen. 

För att komma runt blockeringen i rådet vill Alice Bah Kuhnke undersöka om en den så kallade passarelle-klausulen i Lissabonfördraget kan användas. 

– EU:s medborgare har redan väntat i 15 år på det skydd de har rätt till. Vi [har] inte råd att vänta ännu längre, säger hon.

Anna Svensson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret