Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentet vill inte att premiärminister Viktor Orbán och den ungerska regeringen ska ta över EU:s ordförandeklubba nästa år.

EU-parlamentet redo agera mot ungerskt ordförandeskap

BRYSSEL 31 maj 2023

Fem av partigrupperna i Europaparlamentet är överens om att Ungern inte bör få vara ordförande för ministerrådet nästa år. De flaggar för att parlamentet kan agera på egen hand om rådet inte gör det. – Vi är inte tvungna att jobba ihop med ett ordförandeskap, sade nederländska Sophie In ’t veld från liberala Renew Europe gruppen.

– Rådet borde förstå allvaret i att Ungern inte längre är en demokrati, sade socialdemokraten Thijs Reuten vid en presskonferens på onsdagen och syftade bland annat på det konstaterande EU-parlamentet gjorde i höstas om att Ungern inte längre kan anses vara en demokrati.

Representanter för fem partigrupper presenterade på onsdagen sin rapport om Ungern, som ska antas av parlamentet i morgon torsdag. De krävde att EU-pengar till Ungern fortsatt ska vara frysta samt att landet inte som planerat ska bli ordförande för ministerrådet nästa år.

Detta trots att de konstaterade att man har kunnat se vissa tecken på en positiv utveckling i Ungern, som att landet i fredags drog tillbaka den lag som förbjuder material riktat till minderåriga som ger en positiv bild av homosexualitet. Men Thijs Reuten varnade att EU måste vara vaksamt för förändringar som kan vara av tillfällig natur i syfte att få loss de EU-medel som kommissionen inte har betalat ut på grund av konstaterade fall av korruption och demokratisk tillbakagång.

– Även de små stegen som nu är aktuella kan enkelt dras tillbaka igen.

Parlamentarikerna uttryckte därutöver att de är oroliga för nya lagar som är på gång i Ungern såsom en som syftar till att förbjuda lärare från att strejka och skulle medföra en övervakning av deras undervisning.

De var också ense om att ordförandeskapet i ministerrådet skulle ge Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett utrymme i strålkastarljuset. Och de uttryckte oro för hur Ungern som ordförande i ministerrådet skulle agera vad gäller kriget i Ukraina.

Flera av parlamentarikerna riktade också hård kritik mot EU-kommissionen och medlemsländerna för att de inte redan har agerat för att hitta en lösning.

– Det är välkommet att Europaparlamentet tar ledningen medan rådet och kommissionen sticker huvudet i sanden, sade svenska Malin Björk (V) som representerade vänstergruppen.

Sophie In’t Veld från liberala Renew Europe sade att om ministerrådet inte agerar så kan EU-parlamentet ta saken i egna händer genom att till exempel ge andra personer från Ungern utrymme att framträda inför parlamentet eller vägra medverka i trilogmöten, det vill säga i förhandlingar med ministerrådet.

– Vi är inte helt maktlösa. Vi är inte tvungna att jobba ihop med ett ordförandeskap,  sade hon.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret