Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Fokus för årets möte för Europarådet har varit kriget i Ukraina och Rysslands brott.

Europarådet ska registrera ryska krigsbrott – “historiskt”

BRYSSEL 17 maj 2023

Europarådets toppmöte i Reykjavik har beslutat att inrättat ett register över de skador som Ryssland orsakar i Ukraina. Syftet är att förenkla för Ukraina och dess befolkning att kräva ersättning. – Ryssland måste kompensera Ukraina för de massiva skador man har orsakat, sade utrikesminister Tobias Billström (M).

Europarådet, som inrättades efter andra världskriget, 1949, för att tillvarata mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatlighet har under tisdag och onsdag samlat ledare från hela Europa för att diskutera Rysslands aggressionskrig mot Ukraina. Ryssland uteslöts ur gemenskapen i mars förra året, till följd av deras olagliga invasion av Ukraina.

Viktigaste frågan på mötet har varit att inrätta ett register över de skador som Rysslands krig orsakar i Ukraina. På onsdagen meddelade Europarådet att 43 europeiska länder samt EU antingen anslutit sig eller deklarerat att de planerar att ansluta sig till det nya registret.

– Ryssland måste kompensera Ukraina för de massiva skador man har orsakat. Det är lagen, sade den svenske utrikesministern Tobias Billström (M) vid mötet på onsdagen.

Registret, som ska administreras i nederländska Haag, kommer till en början att inrättas för en period av tre år. Dess syfte är att samla in bevismaterial för att registrera skador och förluster som orsakats av den ryska aggressionen mot Ukraina. Detta för att kunna förenkla en framtida process där man kräver ersättning för de ukrainska offren.

– Beslutet att sätta upp ett skaderegister under Europarådet är historiskt, sade Europarådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić i ett uttalande.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret