Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex för 2023 visar på en spretig utveckling för pressfriheten i Europa.

Framåt för pressfrihet i Europa – Sverige tappar medaljplats

Bryssel 3 maj 2023

Europa är den region där det är enklast att arbeta som journalist, men Rysslands krig har lett till både förbättringar och försämringar enligt Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex. Den visar också på en större grad av pressfrihet i nästan alla EU-kandidatländer – inte minst i Ukraina.

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2023 visar på en något spretig utveckling i Europa men där sammantaget fler länder har en bättre pressfrihet än i fjol.

Sverige sjunker ett snäpp och hamnar i år på fjärde plats i pressfrihetsindex. Analysen uppger inte något specifikt skäl till detta men nämner att en ny oroväckande utveckling är den nya svenska lagen om utlandsspioneri som kan ”underminera journalisters källors sekretess”.

Något som sticker ut är att sex av de åtta kandidatländerna till EU har haft en positiv utveckling vad gäller pressfrihet. Bland dem Albanien och Montenegro. Allra mest gäller det  Ukraina ut som har klättrat hela 27 placeringar upp till plats 79 i världen, även om situationen där fortsätter att kategoriseras som ”problematisk”. I sin rapport skriver Reportrar utan gränser att det krigsdrabbade landet infört restriktioner för rapporteringen därifrån som för det mesta står i proportion till situationen. Vidare konstaterar man att kriget och den nationella enigheten har reducerat oligarkers grepp över de ukrainska medierna och reducerat tidiga påtryckningar som kom sig av splittringar inom landet. Samtidigt är säkerhetssituationen för journalister extremt svårt på grund av kriget och Reportrar utan gränser skriver: ”Rysslands krigsförbrytelser i Ukraina, bidrog till att ge detta land ett av indexets sämsta poäng för säkerhet.”

Turkiet – sämst i Europa

Kandidatländerna Serbien och Turkiet tappar däremot flera placeringar i indexet. I Serbien uppges de regeringsvänliga medierna sprida rysk propaganda. I Turkiet är situationen för pressen ”mycket allvarlig” och landet hamnar på plats 165 av de 180 granskade länderna, strax efter Ryssland på plats 164. Situationen har förvärrats inför det kommande valet den 14 maj då Erdogan-administrationen ”intensifierat sin förföljelse av journalister”

Kriget i Ukraina har medfört såväl positiva som negativa förändringar för den europeiska pressen. Flera av Östeuropas EU-medlemsländer har stigit i rankningen till följd av en nyvunnen insikt om att en fri press kan fungera som skydd mot rysk propaganda. Samtidigt har flera länder infört restriktioner av journalisters arbete med hänvisning till ”nationell säkerhet”. Grekland sticker ut och rankas som sämst av EU-länderna (107 plats i världen) efter förra årets avslöjande om att landets säkerhetstjänst i spionerat på journalister med hjälp av spionprogrammet Predator. 

Sju av tio länder – dåliga för journalister

Överlag i världen är situationen för journalistik dålig i sju av tio länder. Årets pressfrihetsindex utmärker sig för att det skett stora svängningar sedan förra året, med många länder som klättrat eller sjunkit rejält. Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire säger i ett skriftligt uttalande:

 – Denna instabilitet är resultatet av en ökad aggressivitet från myndigheternas sida i många länder och en växande fientlighet mot journalister på sociala medier och i den fysiska världen. De oförutsägbara svängningarna är också en konsekvens av en ökad tillväxt på marknaden för fejkat innehåll.

PRESSFRIHETSRANKING FÖR EU-LÄNDER OCH KANDIDATLÄNDER TILL EU 2023

Land

Placering i världen

Situation

Förändring

Irland

2

Bra 

+4

Danmark

3

Bra 

-1

Sverige

4

Bra 

-1

Finland

5

Bra 

0

Nederländerna

6

Bra 

+22

Litauen

7

Bra 

+2

Estland

8

Bra 

-4

Portugal

9

Tillfredsställande

-2

Tjeckien

14

Tillfredsställande

+6

Lettland

16

Tillfredsställande

+6

Slovakien

17

Tillfredsställande

+10

Luxembourg

20

Tillfredsställande

+1

Tyskland

21

Tillfredsställande

-5

Frankrike

24

Tillfredsställande

+2

Moldavien

28

Tillfredsställande

+12

Österrike

29

Tillfredsställande

+2

Belgien

31

Tillfredsställande

-8

Spanien

36

Tillfredsställande

-4

Nordmakedonien

38

Tillfredsställande

+19

Montenegro

39

Tillfredsställande

+24

Italien

41

Tillfredsställande

+17

Kroatien

42

Tillfredsställande

+6

Slovenien

50

Tillfredsställande

+4

Rumänien

53

Problematisk

+3

Cypern

55

Problematisk

+10

Polen

57

Problematisk

+9

Bosnien Hercegovina

64

Problematisk

+3

Bulgarien

71

Problematisk

+20

Ungern

72

Problematisk

+13

Ukraina

79

Problematisk

+27

Malta

84

Problematisk

-6

Serbien

91

Problematisk

-12

Albanien

96

Problematisk

+7

Grekland

107

Problematisk

+1

Turkiet

165

Mycket allvarlig

-16

KällaReportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2023. Kandidatländerna är fetade i tabellen.

 

SITUATIONEN FÖR PRESSFRIHET I EU-LÄNDERNA ÖVER TID – 2012-2022

År

Bra situation 

Tillfredsställande situation

Problematisk situation

Svår situation

Mycket allvarlig situation

2022

7 EU-länder

13 EU-länder

7 EU-länder

0  EU-land

0 EU-land

2012

14

14

0

0

0

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret