Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Josep Borell och kommissionären Margrethe Vestager presenterade EU:s strategi för ekonomisk säkerhet

Ekonomisk säkerhet – EU:s nya försvarslinje

BRYSSEL 20 juni 2023

För att skydda EU:s ekonomiska säkerhet vill EU-kommissionen se över vilka produkter som behöver kontrolleras vid exporter samt om europeiska företags investeringar utanför EU kan utgöra en säkerhetsrisk. Kritiker varnar för protektionism.

EU-kommissionen presenterade på tisdagen sin ”strategi för ekonomisk säkerhet”. Bakgrunden, förklarade man, är att såväl coronapandemin som Rysslands krig mot Ukraina har visat på svagheterna av ett för stort beroende av ett land.

– Krig kan idag föras med andra medel än vapen. Det är därför vi talar om ekonomisk säkerhet, eller jag föredrar att säga: säkerhet genom ekonomi, sade EU:s utrikeschef Josep Borell när den nya strategin presenterades.

Målsättningen med den är dubbel: det handlar om att säkra att man inom EU har tillgång till nödvändig produktion, bland annat genom att inte vara för beroende av produkter från ett visst land, särskilt från ett land med ”andra värderingar, modeller och intressen”. Men det handlar också om att säkerställa att teknik som kan användas som vapen hamnar i fel händer. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ville poängtera att det inte handlar om att försvåra export av varor generellt, utan enbart att förhindra export av kritisk teknik.

– Vi tittar på en liten grupp banbrytande teknik – och här vill vi försäkra oss om att denna inte förstärker den militära kapaciteten hos vissa länder som ger anledning till oro, sade von der Leyen.

I strategin nämns specifikt artificiell intelligens, kvantdatorer och avancerade halvledare och att EU behöver se över export kontroller och direktivet om utländska investeringar som redan finns för att hantera riskerna med exporter av tekniker som kan användas för militära ändamål.

Den mest kontroversiella delen i förslaget handlar om att också se över investeringar utanför EU som europeiska företag gör. I strategin står att man innan årsskiftet ska komma med ett förslag om att förhindra investeringar utanför EU som kan hota unionens säkerhet.

Henrik Isakson, handelsexpert på Svenskt Näringsliv, säger till Europaportalen att han ser två problem med ett sådant förslag.

– Det ena är ju att vi vill som representanter för näringslivet inte att företagens verksamhet ska dikteras politiskt. Ett annat problem är att ett sådant här verktyg – även om det är till för att hindra viss känslig teknik från att överföras så kan det i framtiden komma att missbrukas så att det blir protektionistiskt istället.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret