Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Abir Al-Sahlani var skuggrapportör för Renew Europe i resolutionen om att stärka den sociala dialogen.

Europaparlamentet: Stärk arbetsmarknadens parter – mer kollektivavtal

BRYSSEL 1 juni 2023

EU har som mål att stärka arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, som en del av en social marknadsekonomi. Men vad görs egentligen rent konkret? Det frågar EU-parlamentet och manar kommissionen och rådet till handling.

– Vi bevittnar nu en ny ambition på EU-nivå att stärka den sociala dialogen, sade rumänen  Dragoș Pîslaru från liberala partigruppen Renew Europe under debatten i Europaparlamentet på onsdagen.

En viktig del av den så kallade sociala dialogen är att fack och arbetsgivare ges möjlighet att påverka politiska beslut som rör arbetsmarknaden och att självständigt förhandla om och anta nya kollektivavtal – liknande den svenska modellen. I dag är det bara 56 procent av de anställda som jobbar under kollektivavtal i EU och man har länge sett en sjunkande trend.  Parlamentet vill höja anslutningsgraden till 80 procent senast 2030.

Dragos Pîslaru, som är huvudansvarig för den resolution parlamentet också antog på torsdagen med stor majoritet, betonade dock att de höga ambitioner att stärka den sociala dialogen inte följts av tillräcklig handling från EU-kommissionen och ministerrådet.

– Länder med hög kollektivavtalstäckning har mer konkurrenskraftiga ekonomier. Social dialog fungerar men samtidigt underskattar vi ofta dess betydelse.

Han riktade också en rad frågor till kommissionen och rådet om hur de rent konkret tänker se till att uppfylla målsättningar om att fler européer ska täckas av kollektivavtal eller hur man hanterar attacker mot fackförbund.

Han uppmuntrade också EU:s medlemsländer till att följa alla Internationella arbetsorganisationen ILO:s kärnkonventioner.

Centerpartisten Abir Al-Sahlani hänvisade till att hon som svensk står på en tradition av välfungerande social dialog.

– Det är genom sociala dialogen som både ekonomi och våra arbetstagares rättigheter har kunnat stärkas, sade hon och uppmanade resten av EU att anta en liknande modell där arbetsmarknadens parter sköter sig själva.

– Vi måste våga som politiker att släppa taget ibland för att låta de som faktiskt kan, hitta de nödvändiga lösningarna.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret